Üniversiteye girişte eski sistemin değiştirilmesi üzerine getirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 32 bin öğrenci üzerinde ilk defa denendi.

Üniversiteye giriş sınavında yeni sistem olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nın ilk denemesi, Türkiye genelindeki Uğur Okulları'nın 12’nci sınıf öğrencilerine uygulandı. Haftasonu iki oturumda gerçekleşen deneme sınavlarında, 32 bin öğrenci eş zamanlı olarak yeni sınav sistemine göre kendini sınadı. Sınav, MEB müfredatına uygun olarak 2 oturum şeklinde gerçekleşti. Sabah saat 10.00’da, 80 sorudan oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile başlayan ilk oturum için öğrencilere toplam 90 dakika süre tanınırken; ikinci oturumda ise 4 bölüm için toplam 180 dakika süre tanındı.

Öğrencilerin eğitiminin asla kesintiye uğramaması gerektiğini söyleyen Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, "Bu sınavı yapmamızın en önemli nedeni öğrencilerimizin eğitimini asla kesintiye uğratmamaktır. Eğitimde sürdürülebilirlik çok önemli. Öğrencinin motivasyonu, çalışması bozulduğu anda her şey bozulur. Bu nedenle biz geçen hafta açıklanan yeni sisteme göre sınavımızı hazırladık ve bu Perşembe günü açıklanan ek açıklamaya göre de sınavımızı tekrar düzenleyerek öğrencilerimize bugün sınavımızı uyguladık. Öğrencilerimizin gerçek sınava benzer bir sınavı yaşamasını ve kendini düzene sokmasını istiyoruz. Sabah birinci oturumu tamamladır. Bütün Türkiye'de 140 noktada 32 bin öğrencimiz aynı anda sınava girdi ve aynı sorularla sınav oldular" diye konuştu.

Yeni Sınav Sistemi Daha Yalın ve Basit

Yeni sınav sistemini de değerlendiren Adil Kurt, "Yeni sistem önceki sisteme göre daha yalın ve daha basit. Ancak geliştirilmesi gereken yönlerinden biri felsefe dersiyle ilgili sorulara yeniden yer verilmesi olacaktır. Şu an 9. sınıftaki öğrencilerimiz önümüzdeki sene 10. sınıf, 11. sınıf olacak. Bu sınıflarda felsefe mecburi ders. Bu yıl felsefe sorusu sorulmadığı takdirde önümüzdeki yıl öğrencilerimiz bu derse olan konsantrasyonunu kaybederler.Coğrafya dersi sorularında da azalma oldu. Tarih dersine sonradan 10 soru, coğrafyaya 6 soru eklendi. Coğrafya, tarih ve felsefenin doğru orantılı olarak artırılması gerekir. Bir başka geliştirilmesi gereken nokta da sabah 80 sorudan sınava girecek öğrencinin, öğleden sonra da 160 sorudan sınava girecek olması. Bu süreç zorlayıcı mı olacak, bunları hep birlikte deneme sınavlarında göreceğiz ve rapor edeceğiz" dedi.

Bunun yanında öğrencilerden alınan geri dönütlerinde olumlu olduğu gözlemlenirken; Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi öğrencisi Emre Akdemir "Matematik ve Türkçenin önemini gösteren bir sınav oldu. İki sınavın aynı gün olması avantaj oldu. Çünkü daha rahat konsantre oldum, en azından stres azalmış oldu. Sınav pratiği yapmamız bize avantaj sağlamış oldu. Arada öğle arası yaptığımız için herhangi bir sıkıntı olmadı" diye konuştu.

Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi sayısal öğrencisi Eftelya Şahan "Süre ile ilgili sıkıntı yaşadım. Önceki sistemde süre problemi yaşamıyordum. Önceden 1 soru ile daha az kişinin önüne geçiyorduk, bu açıdan bir avantaj oldu. Aslında çalışana iyi, ama çalışmayanı biraz geride bırakacak bir sistem." dedi.

Editör: Haber Merkezi