‘’Rektör değişikliği kitabın basımına engel oldu’’
Türk turizminin dünden bugüne gelişimini, bu gelişime katkı yapan kişi ve kurumları tanıtmak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla gerçekleştirilen 'Türkiye Turizmi Tarih Projesi', 2012-2015 yılları arasında AÜ'den Prof.Dr. Nazmi Kozak başkanlığında 22 öğretim elemanı tarafından tamamlanan ve proje kapsamında 522 turizmci ile 696 saatlik görüşmenin yanı sıra toplamı 7 bin 700 sayfadan oluşan 9 ciltlik baskıya hazır hale kitaplar,  üniversite ile yapılan sözleşmede yer aldığı halde iddiaya göre rektör değişikliği yaşanınca yeni yönetim kitabın baskısına onay vermedi.

Bütçe ayrılmasına rağmen baskıya gönderilmedi’
Baskının yapılabilmesi için turizm sektöründe yayım yapan Ekin Grubu devreye girdi. Grubun Başkanı Fehmi Köfteoğlu, söz konusu eserin danışmanlığını da yaptığını belirterek, baskı için üniversitenin matbaası olduğunu söyledi. Daha önceki yönetim kitap için bütçe ayırmış olmasına rağmen baskıya gönderilmediğini iddia eden Köfteoğlu, “Kampanya başlattık. Kitabı baskıya hazır hale getirdik. Baskı için 230 bin liraya ihtiyaç var. İstediğimiz kadar olmasa da bir miktar para toplayabildik. Kampanyamıza katılan kişilerin isimlerine, kurum ve kuruluşların ise isim veya logolarına, basılacak kitaplarda yer verilecek. Kampanyaya bin lira ve üzerinde destek olanlara kitaplardan özel bir takım hediye edilecek" diye konuştu.

Toplam 7 bin 700 sayfalık çalışmanın adeta külliyat olduğunu dile getiren Prof. Dr. Naci Gündoğan, öğretim üyelerine çalışmayı CD'ye basıp dağıtmalarını istediklerini söyledi. Prof. Dr. Gündoğan, şöyle devam etti:
"Şu anda matbaada Açık Öğretim dolayısıyla dünya kadar kitap basılıyor. Sınavlarımız çok fazla, dolayısıyla söz konusu kitabı kısa vadede basma şansımız yok. Bunu basmayacağız da demedik. Bu arkadaşlar 'Baskıyı sponsor aracılığıyla yapacağız' dedi. Bunu kabul ettik ve hatta yayın hakkını da baskıyı yapacaklara verebiliriz. Biz daha ne yapabiliriz. Kitabım niye basılmıyor diye üniversite aleyhine dava açtı ama davayı kaybetti. Basılıp basılmayacağı idari bir karardır. Bu meseleyi basına taşıdığı sürece sıkıntılar devam edecektir. Bu hocamıza 'Biraz sabret' diyoruz."
'Menfaat söz konusu olabilir'
Çalışmanın öncülüğünü yapan Prof.Dr. Nazmi Kozak'ın eşinin yeni dönem rektör adayı olduğunu ileri süren Prof.Dr. Naci Gündoğan, “Hocamız üniversiteyi yıpratma maksadıyla bu tür şeyleri çıkarıyor. Bir menfaat umuyor olabilir, bu davranışını çok samimi bulmuyorum" dedi.


 

Editör: Haber Merkezi