17 Kasım 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da ortaya çıkan virüs salgınıdır. 05 Ocak 2020 tanımlanmıştır. 2020 Ocak ortasında büyüme göstermiştir. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik’te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlanmıştır. 11 Mart 2020 Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edilmiştir. Türkiye’de virüse bağlı ilk ölüm 15 Mart 2020’de gerçekleşmiştir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020’de yaptığı açıklamada koronavirüs vakalarının tüm Türkiye’ye yayıldığını açıklamıştır. Yapılan araştırmada toplam test sayısı: 162.743.369. doğrulanmış vaka sayısı: 17.042.722. Toplam ölüm sayısı:101.492. Toplam aşı olan sayısı: 152.317.553.

12 Şubat 2023 tarihi itibariyle dünyada 677.587.006 onaylanmış vaka meydana gelmiştir.650.026.847 iyileşen varken virüs nedeniyle 6.782.362 hasta ölmüştür.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı bir konuşmada salgını, ekonomik sonuçları itibariyle II. Dünya savaşından sonraki en büyük kriz olarak nitelemiştir.

Pandemi Sürecinde Alınan Önlemler: Hastanın tanısına ve enfeksiyonu olup olmadığına bakılmaksızın bütün hastalara uygulanan önlemlerdir. El hijyeni uygulanması gerekli durumda gerekli kişisel koruyucu ekipmanların maske, eldiven, önlük vs. kullanılması standart uygulanan önlemlerdir.

Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınınız. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnunuzu kapatınız. Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayınız. Eğer su ve sabun bulamazsanız en az %60 alkol içeren kolonya kullanınız.

El Dezenfektanı Nerelerde Kullanılır?

Dezenfektan özellikle kalabalık alanlarda, hastane, okul, kreş ve mikropların yayılma riski olan yerlerde kullanılır. Ayrıca mikropların üremesinin önüne geçmek için, mikropların bulunabileceği sert yüzeylerin temizliğinde de dezenfektan kullanılmalıdır.

Dezenfektan ne kadar kalıcıdır?

Kalkan oluşturduğu için kalıcıdır. Diğer tüm piyasada kullanılan dezenfektanlar sıkıyorsunuz o anda etkili ama kalıcılığı sınırlıdır. İddia şudur ki kesinlikle uzun vadeli daha etkin ve en az 14 gün kesin koruyor.

El Dezenfektanı Açıldıktan Sonra Ne Kadar Kullanılır?

El dezenfektanı ömrü, açdıktan sonra kullanım süresi ile ilgili bilgilerde, 6 ay kullanım yapılabileceği ve açtıktan sonra en fazla 6 ay içerisinde bitirilmesi gerektiği belirtilir. El dezenfektanı orijinal ambalajında yer alan son kullanma tarihi bilgisine kadar rahatlıkla kullanılabilir.

Tarihi Geçmiş Dezenfektan Kullanılabilir Mi?

Son kullanma tarihi geçmiş olan ürünleri almamalı ve açtığınız el dezenfektanını ambalajında yazan süre içerisinde kullanmalı. Aksi takdirde dezenfektan içerisindeki alkol uçabilir ve bu da virüsleri öldürme üzerindeki etkisini azaltabilir.

Gümüşhane Ağız Diş Sağlığı Merkezi Pandemi Sürecinde Stoklanan El Dezenfektanı:

Biz belli bir konuya açıklık getirmek için bu makaleyi hazırlıyoruz. Konuya ciddi ve bilimsel yaklaşıyoruz ki sorun teşkil eden bir süreci doğru takip edelim ve bir sorumsuzluk varsa bunu yetkili birimlere bildirelim.

Pandemi sürecinin en önemli koruyucu ekipmanlarından biri olan el dezenfektanının ihtiyaçtan çok fazla stok yapılması nedeniyle tüketilmediği ve ihtiyacı olan diğer hastanelere verilmediğinden miadı geçen ve kullanılma imkanı kalmayan bir tona yakın yüzlerce kilogram el dezenfektanı çöp olmuş ve kamu göz göre göre açıkça zarara uğratılmıştır.

Covid-19 pandemi sürecinde bizler çok ciddi bir süreçten geçtik. Hasta olup tedavi gören insanların bir çoğu ölüme yenik düştü. Devletin en üst düzeyde alınan ve uygulanan sosyal politikaları sonucu belki kriz atlatıldı ama ölen yüzlerce insanımız oldu. Belki eşimiz belki komşumuz bu süreçte kaybettiğimiz insanlar arasında oldu. Devletin halka açık tüm alanlarında ulaşılabilir dezenfektanlar vardı ve kullanıma açıktı. Çok ciddi önlemler alındı. Dezenfektan kullanımı da bu önlemler içerisindeydi. Hastaneler halka açık alanlar içerisinde dezenfektanın en yoğun kullanıldığı yerlerdir ve üzerlerinde kullanım için teşvik edici ibareler de bulunmaktadır. Yani burada kamuya ait bir ürünün birileri tarafından bilinçli olarak alıkonulması durumu söz konusudur. Burada hiçbir özür kabul edilemez!

Hastane yetkilileri oturdukları apartmanın temizliğinde kullanılmak üzere miadı geçen dezenfektanların bir miktarını evlerine götürmüşler ve kalan az miktarını ise imha etmişlerdir. İmha edilenler için de ayrıca kurumun imha bedeli ödediği söylenmektedir. Yapılan bu kamu zararı ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Kamu zararına olan bu durum incelemeye alınmalı sorumlu kişilere gerekli cezai müeyyide uygulanmalı. Salgın sürecinde devletimizin kamu hizmetine sunmuş olduğu el dezenfektanları bilinçli olarak alıkonuluyor, imha ediliyor ve kamuya açık olmayan farklı alanlarda sarf ediliyor. Bu nedir? Bu konuya açıklık getirilsin! Hastaneler devletin en güvenilir kurumlarından biridir. Eğer bu duruma göz yumarsak örnek teşkil eder! Bazıları birileri devletin kurumunda yetki sahibi olmuş ama görevini gereğince yerine getirmiyor. Kamu malını nasıl sarf ediyor! Bu nasıl bir cürettir! Görmezden gelirsek bizler de en az sorumlular kadar suçluyuz.

Yine aynı merkezde yöneticiler tarafından bazı çalışanlara ayrıcalık yapılarak bu çalışanların  korunup kollandığı ve bazı çalışanlara ise baskı yapıldığı hatta daha ileri gidilerek çalışanların makam odalarına çağırılıp aşağılandığı; çalışanlara hakaret edildiği, çalışanların tehdit edildiği bazı çalışanların kurumdan sürülmeye çalışıldığı ve çalışanlara mobing uygulandığı iddiaları gündemdedir. Daha önce Sağlık-Sen’in sosyal medyadan konuyla ilgili yaptığı “Kurum amirlerinin görevi ırkçılık yapıp çalışanları sürmek midir?” paylaşımlar iddiaları destekler niteliktedir. Konuya ilişkin birçok yazılı sözlü şikayetler olmasına rağmen şikayet mercilerinin sessizliğini koruduğu söylenmektedir. İddiaların gerçek olup, olmadığıyla ilgili gerekli işlemlerin yapılması için yetkililere buradan sesleniyoruz!

Söz konusu hastane devletin bir kurumudur ve bu denli rahat davranmak sorumsuzca hareket etmek kişinin makamına etmiş olduğu bir küfürdür! Bizim amacımız bu sorumsuzluğun bu laubaliliğin ifşa edilmesidir.

Editör: Haber Merkezi