Pektaş; “ Asla İzin Vermeyiz”

Şiran Çakırkaya Köyüne yapılması planlanan HES için bölge sakinleri rahatsızlıklarını dile getirirken TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş; “Asla izin vermeyiz” diyerek bölge sakinlerinin gönlünün rahat olmasını istedi.

Gümüşhane Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü resmi sayfasında ÇED süreci ile ilgili ilanın yayınlanması sonrası Gümüşhaneli vatandaşlarda endişe yaratan konu ile ilgili açıklama yapan TEMA Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral, yapılması planlanan Hidro Elektrik Santrali(HES) inşaatını kuş bakışı Tomara Şelalesine 2 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade ederek, Burada yapılacak çalışmaların doğal dengeyi bozmakla beraber, inşaat ve taşocağında yapılacak patlatmalar sırasında yer altı su kaynaklarında değişmelerin oluşturabileceğini, bu durumun ise başta Tomara Şelalesi olmak üzere birçok kaynağın geleceğini tehdit ettiğini söyledi.

Projeye göre, HES’in yapımı için kurulması planlanan taş ocağının Tomara Şelalesi ile aynı ana kaya üzerinde olduğunu kaydeden Oral, “Burada yapılacak patlatmalar doğal olarak yer altı sularını etkileyecek. Yer altı suları birbirleri ile bağlantılıdır.Bu durum Tomara Şelalesi’ni etkileyebilir, yatağını değiştirebilir. Bu çok küçük bir ihtimal olsa da göze alınamayacak bir risktir. Bu küçük ihtimaller Gümüşhane için önemlidir. Binde bir ihtimal olsa bile, bu durum kabul edilemez. Biz bu küçük ihtimale dikkat çekmek istiyoruz. Böyle bir HES projesini istemiyoruz” dedi.

Yaşanan rahatsızlığa açıklık getiren TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise, “Buradaki HES 5,6 megavat. Yani 10 Megavatt’ın altında bir HES. Sadece fizibilite çalışması. Henüz Devlet Su İşleri(DSİ)’ye başvuruda bulunulmamış. Dolayısı ile böyle bir projeye asla izin vermeyiz. Zaten burası Çakırkaya sulama göleti içerisinde bir bölge olduğu için izin vermeyeceğiz. Herkesin gönlü rahat olsun” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Pektaş’ın sözettiği ve tamamlandığında 2 bin 350 dekar arazinin modern sistemlerle sulanmasını sağlayacak “Gümüşhane ili Şiran İlçesi Çakırkaya Göleti” inşaatının devam ettiği ve 15 Şubat 2018 tarihinde de tamamlanmasının hedeflendiği öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi