Birçok ilin kırsalında bitki arayan İsveçli biyokaçakçı, Gümüşhane terminalinde bitki türlerinin yerlerini sorunca, ihbar üzerine yakalandı

Türkiye’ye turist gibi gelip gezdiği birçok ilden kaçak olarak topladığı bitki ve böcek türlerini kaçırmaya çalışan İsveç vatandaşı, Gümüşhane’de yakalandı.

Gümüşhane Emniyeti’ne bağlı ekipler İsveç uyruklu Lars Erik Rune Emanuelsson’u isimli turisti, bitki ve böcek kaçırırken yakaladı. Emanuelsson’un çantasında, profesyonelce kurutulmuş çok sayıda bitki örneği ve 3 tüp içerisinde de birçok tür ölü böcek bulundu.

Türkiye’nin birçok bölgesinde turist görüntüsü altında gezen ve özellikle endemik bitki türlerine ait örnekler toplayan İsveç uyruklu Lars Erik Rune Emanuelsson, son olarak geldiği Gümüşhane otogarında bitkiler ile ilgili sorular sorması üzerine şüphelene vatandaşlar, polise haber verdi. Otogara gelen Gümüşhane Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yanında siyah renkli bir valiz ve sırt çantası olan İsveçlinin pasaportunu kontrol etti. Ekipler, sırt çantasında profesyonelleri tarafından da bitki kurutmak için kullanılan gazete kâğıtları içirsine itina ile yerleştirilmiş farklı türlere ait kurumuş bitkiler ve 3 plastik tüp içinde ölü böcekler buldu.

Emniyet müdürlüğü ekiplerinin bitki ve böcekleri nereden aldığı sorusunu yönelttiği Emanuelsson;  Van, Aşkale, Kars, Tuz Gölü gibi çeşitli il ve ilçeleri gezdiğini, hobi olarak da gezdiği bu yerlerden çeşitli bitki ve böcekleri toplayıp ülkesine götüreceğini ve inceleme yapacağını söyledi. Bunun üzerine ekipler, Emanuelsson’u çantasında bulunan bitki ve böceklerle birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü’ne götürdü.

Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları incelemenin ardından, Emanuelsson’un izinsiz farklı illerden kaçak böcek ve bitki topladığını tespit etti. Şüpheli turiste, “İzinsiz olarak doğadan yabani canlı örnekleri toplamak suretiyle’ biyolojik çeşitliliğe zarar vermek” suçundan kabahatler kanunu gereğince 42 bin 479 TL para cezası kesti. Şube Müdürlüğü yetkilileri Emanuelsson’un çantasından çıkan bitkilere el koyarken şahsı serbest bıraktı.

Editör: Haber Merkezi