Açtığı iş yerinde tasarımını ve üretimini kendisinin yaptığı özgün perdeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı dekoratörleri tarafından keşfedilince Atatürk müzelerine perde yapmaya başlayan Zehra Çevik, Çeşme’de bir iş yeri açarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı dekoratörleri tarafından keşfedilince Atatürk müzelerine perde yapmaya başladı.

200 yıllık kumaşlara altın ve gümüş işlemeler yapan Çevik, bugüne kadar çok sayıda müzede çalışmalar yaptı. Yurt dışındaki büyükelçiliklerin perdelerini de diken Çevik, “Ham ipekten el dokuması kumaşlar dokutuyorum. Onların üzerine de eski antikalardan modernize ettiğim desenleri üzerine işliyorum. Bu çalışmaları Türkiye’de ilk kez ben yaptım. Bir gün bir müşterim geldi. Şanzelize’de oturan kızına perde yaptırdı. Daha sonra bana yine geldiğinde, kızının evinin adının ‘Güzel perdeli ev’ olarak anıldığını söyledi. Ayrıca yurt dışında da birçok elçiliklerin perdelerini ben yaptım. Yaptıklarımın hiçbirisi fabrikasyon değil. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, sarayda cariyelerin yapmış olduğu altın ve gümüş işlemelerin eski olanlarını kesiyorum, el işi ipek kumaşlara monte ediyorum” dedi.

Abdülmecit’e Ait Emanetleri de Saklıyor

İzmir Atatürk Müzesine yaptığı perdelerin eskimesi üzerine ikinci kez yaptığını ifade ederek, “Atatürk Müzelerine yaptığım perdelerin hepsi el işi ve ipektir. Ayrıca Atatürk’ün, yaveri Salih Bozok’un ve eski İran Şahı Rıza Pehlevi’nin yatak örtülerini yaptım. Atatürk Müzelerinin büyük bölümü, Mudanya Mütareke Evi, Osman Hamdi Yalısı, Gümüşhane İkiz Evler, İzmit Mevlevi Evi, Tokat Latifoğlu Konağı ve birçok ünlü iş adamının evlerinin iç dizaynlarını yaptım. İş adamlarından Emin Hattat en iyi müşterilerimden birisidir” diye açıkladı.

Zehra Çevik, bir koleksiyonerden Sultan Abdülmecid’e emanetleri de satın aldı. Abdülmecit’e ait yatak örtüsü ve yastık kılıfını alan Çevik, bunları özenle saklıyor.

Editör: Haber Merkezi