Gümüşhane Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Taş ile birlikte müdürlük bünyesinde faaliyet gösteren Gümüşhane Yöresel Kilim Dokuma Kursu ve Gümüş İşleme Kursunu gezerek Müdür Hasan Taş ve ilgili eğitmenlerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan GTSO Başkanımız İsmail Akçay, ayrıca kursiyerler tarafından yapılan el emeği göz nuru eserleri inceledi.

‘Valimiz Sayın Okay Memiş’in hayata geçirdiği bu iki önemli proje şehrimize ayrı bir değer katıyor’

İlk olarak Gümüşhane Yöresel Kilim Dokuma Kursunu ziyaret eden ve yöresel motiflerin ilmek ilmek işlenerek dokunduğu kilim dokuma tezgahına oturarak el emeği göz nuru ürünleri yakından inceleyen Başkan Akçay, ‘’ Türkiye’nin her bölgesinde kendine has dokuma teknikleri ile farklı kültürel motiflerin işlendiği kilim ve buna benzer ürünler dokunuyor. Sizler de burada Gümüşhane’mize ve bölgesine ait desen ve motifleri yine bölgemize has dokuma teknikleri ile kilimlere işliyorsunuz. Bu tezgahlarımızda aynı zamanda yöremize ait ipek dokumacılığı da yapılabileceğini düşünüyorum. Yürütülen bu  çalışmalar yıllar içinde unutulmaya yüz tutmuş dokuma kültürümüzün canlı tutulması ve yaşatılması için gerçekten çok güzel ve önemli. Bu tür kurslarımıza ve verilen emeklere sahip çıkmalıyız. Kültürel değerlerimiz böyle bir ayda bir yılda oluşmuyor. Yüzyıllar sonucunda belli bir birikimle şekilleniyor. Yapılan bu güzel eserlere baktığımızda hepsinin insanı etkileyen ayrı bir güzelliği var. Ben sizlerin bu kültürümüzü yaşatmak için vermiş olduğu emeği görünce ziyadesi ile mutlu oldum. Hepinizi canı gönülden tebrik ediyorum.’’

Sayın Valimiz Okay Memiş’e Gümüşhane İş Dünyası Adına Teşekkür Ediyorum’

Kilim Dokuma Kursunun ardından, Gümüş İşleme Kursunda incelemelerde bulunan GTSO Başkanımız İsmail Akçay,  burada da Gümüş işleme amacıyla kullanılan makineleri ve kursiyerler tarafından üretilen ürünleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in destekleri ile Gümüş İşleme Kursunun geliştirilmesi amacıyla çok önemli makineler alındığını söyleyen Müdür Hasan Taş, ‘’Eskiden Gümüş’ü tel şeklinde alıp burada çoğunluklu olarak telkâri işçiliği yapıyorduk. Fakat  ’Gümüş Kınalı Ellerde Şekilleniyor Projesi’ kapsamında kursumuza aldığımız makineler ile artık gümüşü ham ürün halinde daha ucuza alarak kendimiz işliyor ve ihtiyacımıza göre kullanıyoruz. Yine gümüş kalıpların hazırlandığı ve bu kalıplara gümüş döküm yapabildiğimiz makinemizi de bu projemiz kapsamında kursumuza kazandırdık. Bu makinelerle birlikte ayrıca sevdiğiniz ve yaptırmak istediğiniz bir tasarımın kalıbını çıkararak gümüş dökümünü yapabiliyoruz. Kısacası alınan bu makineler sayesinde ürün çeşitliliğimizi artırıp maliyetlerimizi düşürerek kısa zamanda daha çok ürün üretebilme imkânına sahip olduk’ ’dedi.

 Üretilen ürünlere ve yapılan çalışmalara bir kez daha hayran kaldığını belirten GTSO Başkanımız İsmail Akçay ‘’ Verilen bunca emeğe ve üretilen ürünlere tüm Gümüşhaneliler olarak sahip çıkmalı ve sayılarının artırılması amacıyla daha çok destek vermeliyiz. Şehrimize vermiş olduğu birçok hizmetin yanı sıra hem kültürel değerlerimizin canlı kalmasını hem de hediyelik yöresel ürün üreten atölyelerin hizmete açılmasını sağlayan Gümüşhane Valimiz Sayın Okay Memiş’e gösterdiği hassasiyet ve özveri için  bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ayrıca Gümüşhane Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Taş ve kurs hocalarımız ile bu kurslarımıza katılarak kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasına   katkı veren tüm kursiyerlerimizi de  tebrik ederek ürettikleri el emeği göz nuru bu güzel eserler  ve özverileri için kutluyorum. ’ ’şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi