Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane Üniversitesi tarafından hazırlanan yeni hastane raporunun Vali Okay Memiş tarafından kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti. Zeybek, raporun hazırlanmasının iki ay gibi bir süreçte tamamlandığını ifade ederek, “Yapılan süreçte ilk olarak izleme yapıldı. Mevcut alandaki kütle hareketinin şekli, yönü ve devamlılığı iki ay boyunca izlenmeye çalışıldı” dedi.

‘İLK YAPILMASI GEREKEN DRENAJI AZALTMAK’

Kütle hareketlerinin yoğun olduğu yerlerde alınabilecek tedbirlerden bahseden Rektör Zeybek, “Oradaki kireç taşlarının altında kil bantları var. Kil, suyu tutan kütleyi ağırlaştıran bir maddedir. Aynı zamanda şişen ve kayganlaştıran bir özelliktedir. Dolayısıyla ilk yapılması gereken drenajı azaltmak. Yani yer altına su sızmasını azaltmak. Onun için de genellikle yapılması gereken drenaj hendekleriyle suyu toplayıp heyelana müsait kütlenin bulunduğu yerden uzaklaştırmak” ifadelerini kullandı.

Yapılanın sadece yüzeysel drenaj için alınabilecek bir tedbir olduğunun altını çizen Prof. Dr. Zeybek, yer altındaki drenaja doğrudan müdahale edilemeyeceğini de ekledi. Zeybek, ayrıca; “Çok gerisinden de eriyen kar suları, yağmur suları yer altına sızar ve heyelana müsait mitolojinize ulaşabilir. Onun dışında heyelan sahalarında yapılacak ilk iş yükü azaltmaktır. Orada hastane sahasından çıkarılan malzeme de artı yük olarak yamaçlara serilmiş. Bu kütle hareketini azaltmanın da kurtarmanın da çeşitli yolları var. Onlardan bir tanesi de fore kazık yöntemi. 3 aşamalı bir tedbirle oradaki kütle hareketleri azaltılabilir, engellenebilir. AFAD da hazırlanan rapor da ana hatlarıyla bunları içeriyor” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi