Konuya ilişkin henüz kendilerine intikal etmiş bir yargı kararı olmadığını açıklayan Vali Memiş, “Hem anayasanın ilgili maddeleri hem de idari yargılama kanununun 28. maddesine göre yargı kararları 28 gün içinde idare tarafından mutlaka uygulanmak zorunda. Bizim Gümüşhane Valiliği olarak kararı uygulamamak yönünde bir tavrımız asla olamaz. Hiç kimseden de bu anlamda çekinmeyiz, kimseden de bir korkumuz olmaz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Memiş , “ Hukuk devletinin bütün kurallarını hepimiz yerine getirmek durumundayız. Hem Trabzonlu hem de Gümüşhaneli hemşerilerimiz müsterih olsunlar. Gümüşhane olarak adeta barajlar ve göletler şehriyiz. Devam eden baraj ve gölet inşaatlarımız var. Özellikle Torul ve Kürtün ilçelerimizde Türkiye’nin enerji açığını önemli ölçüde gideren barajlarımız ve HES’lerimiz var. Nitekim Dumanlı köyündeki HES inşaatı da bu haberler üzerine oluşturduğumuz ekiplerimiz tarafından gidilerek kontrol edildi. Bize herhangi bir yargı kararı ulaşmamasına rağmen ve orada henüz müteahhit firma tarafından izin alınmadan bir takım işler yapıldığı tespit edildi. Biz o işlemleri geçici olarak durdurduk. Yani izinleri aldıktan sonra firma işlemlerine devam edebilir. Neticede bu ülkede HES inşaatı yapmak yasak değil. Doğayı, çevreyi koruyarak, gerekli olan idari ve hukuki izinler alınarak her türlü işlem yapılabilir. Bunda bir sakınca yok” diye konuştu.

Dumanlı köyü Santa Antik Kenti’nin Gümüşhane’nin en önemli doğal miraslarından birisi olduğunu dile getiren Sayın Valimiz, “Biz bu sene Taşköprü yaylasından Dumanlı köyü Santa Antik Kenti koruma sınırına kadar, yolun betonlanma ihalesini yaptık. Orada yapılan çalışmaları dikkatle ve hassasiyetle takip ediyoruz. Altyapı hizmetlerini tamamlamaya çalışıyoruz. HES olsun, diğer taş ocakları olsun, maden işletmeleri olsun mutlaka çevre duyarlılığı gözetilerek yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Sayın Valimiz Gümüşhane’nin aynı zamanda bir madenci kenti olduğunun altını çizerek, “Türkiye’de ismiyle müsemma değerli bir madenle anılan tek vilayetiz. Altın dahil olmak üzere büyük maden işletmelerimiz var. 4 maden işletmemizde ve diğer 30-40 tane taş ocağımızda da çimento fabrikamızın da çevreye duyarlı üretim yapması için her türlü tedbiri alıyoruz. Enerji üreteceğiz, maden üreteceğiz ama çevreyi yok ederek değil, sahip çıkarak yapacağız" dedi.

HES inşaatı yapılmak istenen alanın köyün içerisinde bulunan Kentsel Sit alanı içerisinde olmadığını Doğal sit alanı içinde az bir alan kapsadığını belirten Sayın Valimiz Okay Memiş, “Orada insanlarımızı endişeye düşürecek boyutta herhangi bir şey yok. Olmaması için de gayret edeceğiz. HES’ler bu ülkenin bir gerçeği. Bu da aynı zamanda yenilenebilir bir enerji ve doğayı kirletmeden yapılan faaliyet. Mutlaka çevresel duyarlılıklara riayet edilmesi halinde müsaade edeceğiz. Ama tamamıyla yasaklayamayız” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi