Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında çekilen “Karaçay” adlı belgesel film, Edebiyat Fakültesi ve İletişim Fakültesi hocaları tarafından yapılan ortak çalışma sonucu çekildi. Belgeselde Karaçayların tarihteki ilk yerleşim yerlerinden olan Uçkulan bölgesinde bulunan halkın tarihine, kültürüne ve gündelik yaşamına dair kesitler yer aldı.

Gerçekleştirilen galanın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Özellikle Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencilerimiz, ilgili öğretim üyelerimiz ve ilgi duyanlar bilirler ki, belgeseller belirli konular üzerinde yapılan araştırmaların estetik kaygı güdülerek, izleyiciye sunulmasını amaç edinmiş sinema yöntemidir. Geçmişten günümüze değin hep değer taşımıştır. Aynı özelliğinden ötürü sinema tarihi içerisinde drama dalında önemli eserler oluştururlar. Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Merve Karaçay Türkal’ın yaptığı, Dr. Öğretim Üyesi Burak Türten ve Öğr. Gör. İhsan Türkal’ın da araştırmacı olarak yer aldığı projenin çekimleri büyük bir gayret gösterilerek çekildi. Belgeselde Kafkasların zirvesinde yaşayan Karaçay Türklerinin yaşamının ele alındığını biliyoruz. Bahsi geçen Türk boyları doğal bir ortamda sağlıklı şekilde yaşayan insanlardır. Saha çalışması neticesinde ortaya çıkan bu çalışmanın, gösterilen emekle eşdeğer olarak güzel olduğuna inanıyorum. Şimdiden tebrik etmek isterim.  Koordinatörlerimize desteklerinden ötürü teşekkür eder, sizlere de iyi seyirler dilerim. Bu tür proje ve etkinliklerin sayısının artmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Gala sunumu yapılan belgesel izleyenlerden büyük beğendi aldı. Dr. Öğr. Üyesi Karaçay Türkal, Dr. Öğretim Üyesi Türten ve Öğr. Gör. Türkal gala sonunda belgesel ile ilgili izleyicilerden gelen soruları cevapladılar.

Kendisinin de Karaçay Türklerinden olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Merve Karaçay Türkal, bölge halkının kültürleri hakkında çektikleri belgeselde, “Filmde tek bir aileyi merkeze alarak hem Karaçaylıların geçmişini, acılarını, neden o bölgede yaşadıklarını gözler önüne sermeye çalıştık hem de günümüz sosyal hayatının nasıl olduğunun cevabını bulma gayretine girdik” diyerek belgeselin ana hatları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Burak Türten ise gala gösterimi yapılan belgeselin zor şartlar altında çekildiğine dikkat çekerek, “Karaçay belgeseli Rusya’ya bağlı Karaçay Çerkez Özerk Cumhuriyeti’nde belgeselin çekimini tamamladık. Projeyi yürütmemizde özellikle üniversitemizde Rektörümüzün ve Bilimsel Araştırma Proje Koordinatörlüğü’nün çok büyük destekleri oldu. Bunun yanı sıra teknik ekipman konusunda da üniversitemizin İletişim Fakültesi Medya Merkezi yine teknik ekibi desteği sağladık. Bizlere destek olan herkese buradan bir kez daha teşekkür ederim” dedi.

Editör: Haber Merkezi