İŞLETMELERİNİZDE TİCARİ YAPTIRIMLARA MARUZ KALMAMAK İÇİN GEREKLİ  MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİ  TEMİN EDİLMELİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen ve Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun getirilen  81  meslek dalına  son yayınlanan yönetmelik ile  Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu mesleklerinin de eklendiğini hatırlatan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Başkanı İsmail Akçay, yayınlanan yönetmelik kapsamında bu meslek dalında faaliyet gösteren işletmelerin resmi işlemlerinde cezai yaptırıma maruz kalmamaları için ilgili yeterlilik  belgelerini almaları gerektiğini hatırlattı.

Hali hazırda ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapan ve bu sektöre yeni girecek girişimciler için yayınlanan yönetmelik içeriğinde Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4  ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 Meslek Belgesi sahibi olmayan işletmeler için İl Ticaret Müdürlükleri tarafından "Yetki Belgesi" verilmeyeceği, Noterler tarafından  mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyenlerin "Alını-Satım İşlemlerini" kabul edilmeyeceği ve  Belediyeler tarafından  mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyen işletmelere "Ruhsat" verilmeyeceği gibi önemli yaptırımların yer aldığını vurgulayan GTSO  Başkanı İsmail Akçay, bu yaptırımlara maruz kalmamak ve ticari işlemlerde aksaklık yaşamamak için ilgili yeterlilik belgelerinin bir an önce alınması  gerektiğini belirtti.

BELGE KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLMALIYIZ

Belgelendirme çalışmaları kapsamında yürütülen çalışmalarda  şehrimizde toplam 45 kişiye  belgelendirme hizmeti verdiklerini hatırlatan Başkan Akçay, ‘’Şehrimizde Mesleki yeterlilik belgelendirme hizmetleri kapsamında Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) ve (MEYBEM) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. işbirliğinde yaptığımız tüm duyuru ve bilgilendirmelere rağmen 45 kişi odamıza müracaat etti ve  yapılan sınavlar sonucunda  belgelerini aldı. Bu sayı şehrimizde tehlikeli meslek dallarında çalışan işçilerimizi ve emekçilerimizi göz önüne aldığımızda çok düşük bir rakam. İnsanımızda ‘Benim başıma bir şey gelmez. Belge alıp ne yapacağım. Bana her yerde iş var’ düşüncesi var. Bu çok yanlış bir düşünce. Tabi ki burada çalışan  işçilerimiz  kadar  işverenlerimizin de hassasiyeti de çok önemli. İşverenlerimizde çalıştırdıkları işçilerin belge sahibi olması için onları teşvik etmeli. Çünkü yapılacak bir denetimde veya gerçekleşecek bir iş kazasında çalıştırdığı işçi Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi değilse işçi başı en az 500 TL ceza ödeyebilir veya daha ağır cezai yaptırımlara maruz kalabilir.’

ODAMIZDA BELGE ALMAK İSTEYEN TÜM İŞÇİ VE İŞVERENLERİMİZE DANIŞMA VE BELGELENDİRME HİZMETİ SUNUYORUZ

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak belge almak isteyen tüm işçi ve işverenlerimize danışma ve ilgili  belgelendirme kuruluşu ile birlikte belgelendirme  hizmeti sunduklarını hatırlatan Başkan Akçay, Mesleki Yeterlilik Belgesi için müracaat edeceklerin  Kimlik Fotokopisi, Diploma Fotokopisi ve iki adet vesikalık fotoğraf ile birlikte gerekli başvuru işlemlerinin başlatılabilmesi için Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odamıza başvurarak bilgi alabileceğini  belirtti.

Editör: Haber Merkezi