Temeli 17 Mart 2017 tarihinde atılan ve Doğu Karadeniz’i Orta Doğu, Kafkaslar ile İran’a bağlayan tarihi İpek Yolu’nun geçtiği güzergâhta bulunan yeni Zigana Tüneli, nihayet 3 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla birlikte, önce bölge halkı olmak üzere tüm Türkiye’nin hizmetine sunuldu. Bu proje ile Karadeniz’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya, oradan İran ve Orta Doğu’ya, yani tarihi İpek Yolu’na bağladıklarına dikkat çeken Erdoğan, tünelin Zigana Dağı’nı geçilmez olmaktan çıkaracağını ve bölgemizin her alandaki kalkınmasının sembollerinden biri olacağını dile getirdi.

Tünelin Trabzon'daki ulaşım sorununa ciddi bir çözüm getireceği düşünülmektedir. Yaklaşık 14,3 kilometre uzunluğunda olan, 2x2 şeritli ve çift tüplü karayolu olarak inşa edilen tünel Avrupa’nın ve ülkemizin en uzun, dünyanın ise üçüncü en uzun çift tüplü karayolu tüneli olma özelliğine sahiptir. Yani gidiş ve geliş yönleri ayrı olarak ve araçların rahat bir şekilde geçiş yapabileceği şekilde inşa edilmiştir.

Zigana Tüneli, Zigana Dağı geçidinin en yüksek noktası olan 2.100 metrelik zirveyi aşarak Trabzon ile Gümüşhane'yi birbirine bağlamaktadır. Tünelin yapımı, maliyeti ve zorluğu nedeniyle uzun yıllar boyunca devam etse de sonunda, sürücülerin hayatını kolaylaştıracak bir projenin tamamlanması için gerekli olan sabır ve emek sonuç vermiştir. Trabzon'un en önemli yollarından biri olan Zigana Dağı geçidi, yıllardır sürücüler için büyük bir sorun haline gelmişti. Yoğun kar yağışı, sis ve buzlanma nedeniyle sürücülerin sık sık yolları kapandığından, Zigana Dağı geçidi birçok kazaya ve zaman kaybına sebep oluyordu. Ancak, Zigana Tüneli'nin açılışıyla birlikte, bu sorun artık tarih olacak.

Zigana Tüneli'nin açılışı, Trabzon halkı ve Türkiye'nin geneli için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Bu tünel, sadece sürücülere zaman ve güvenlik açısından büyük bir avantaj sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Trabzon'un ekonomik kalkınmasına da önemli bir katkıda bulunacaktır. Tünel, bölgeye yapılan turizm amaçlı gezileri daha rahat ve güvenli bir hâle getirdiğinden, bölgedeki turizm faaliyetlerine olumlu yönde getirisi olacak. Yine bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin, ürünlerinin taşınması, depolanması ve dağıtımı daha kolay bir hâle geleceğinden, üreticiler ürünlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde pazarlama imkânı bulacak bu da bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Öte yandan, tünel bölgedeki istihdamı olumlu yönde etkileyecek. Tünelin yapımı aşamasında birçok insana iş imkânı sağlandığı gibi tünelin işletilmesi aşamasında da birçok insan iş sahibi olacak. Ayrıca tünelin açılması, bölgedeki diğer iş kollarının da gelişmesine olanak tanıyacak.

Tüm bu sebeplerle Zigana Tüneli'nin açılışı, Türkiye'nin tarihinde önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilmelidir.Sonuç olarak, Zigana Tüneli'nin açılışı, Trabzon'un ve Türkiye'nin geleceği için umut verici bir adım olacak. Tünel, sürücüler için güvenli ve konforlu bir yolculuk sağlarken, aynı zamanda Trabzon'un ekonomik büyümesine katkıda bulunacak. Bu proje bölgenin kalkınması ve gelişmesi için önemli bir araç olacağından, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Editör: Salih Zengin