Gümüşhane Mescitli Köyü, merkeze yakın Harşıt Çayı'nın içinden geçtiği bahçelerin içinde şirin bir köyümüz. Ancak köyümüz özellikle 2015 yılından beri bu köy arazisinde bulunan Taş Ocaklarının tozu ve dumanı tehdidinde. Artık taş ocakları ile çevrilmiş köyümüzde hayatımız, tamamen bu ocaklardan çıkan tozların içinde geçiyor. Evlerimizin pencerelerini dahi açıp evlerimizi havalandıramıyoruz. Sebze ve meyvalarımız tamamen tozun ve toz bulutunun altında kalması nedeniyle artık eskisi gibi verim alınamaz durumunda.

*

Sebze ve meyvecilik köyümüzün en önde gelen geçim kaynağıdır. Bunların yanında her köyde olduğu gibi hayvancılıkla da uğraşmaktayız. Ancak bu taş ocaklarından çıkan tozlar nedeniyle hayvancılığımızda , sebze ve meyveciliğimizde bitmek üzeredir. Gelip meralarımızı ve bahçelerimizi bakınız , taş ocaklarının tozu ve toprağının tehdidi altındadırlar. Verimimiz her hususta dibe vurmuştur. Bırakın verimi ,burada yaşayan insanların yanı sıra diğer canlılarında yaşamı tehdit altındadır.

*

Köyümüzün içinden geçen transit yolundaki tünellere hiç bir isim bulunamamış gibi ''Taş Ocağı Tünelleri '' ismi veriliyor. Bu durum bize, resmi makamlarımızn köyümüzü toz yumağı altında bırakan Taş Ocakları tehdidine karşı ne derece duyarlı olmalarının bir göstergesi değil midir!

*

Taş Ocaklarında sürekli patlatılan dinamitler ,burada yaşayan insanımızı her hususta bıktırmış ve diğer canlılarında köy arazisini terk etmekle yüz yüze bırakmıştır. Her yıl alınan sebze ve meyve miktarı azalmış ve miktar dibe doğru azalarak, kalitesiz bir biçimde devam etmektedir.

Hayvanlarımız meralarımızdaki otları otlayamaz duruma gelmişlerdir. Ormanımız kesinlikle toz bulutunun tehdidi altındadır.

*

Köyümüz ilgilileri, Çevre Şehirciliğe yaptıkları şikâyetler her defasında havada kalmış ve bir sonuç alınamamıştır. Köyümüz daha da çok toz ve gürültü, patlamalardan ötürü çıkan lağım taş parçalarının tehdidi altındadır. Ne yapalım sizce köyümüzü mü terk edelim! Zaten geçim zorluğu ve işsizlik yaşayan insanlarımızın çoğu başka illere göç etmişlerdir. Bu köyde kalmış, zar zor geçinen bizler ne yapalım, nereye gidelim? Bir kaç kişi taş ocaklarından para kazanacak diye biz köyümüzü mü terk edelim?

*

Sayın valimiz; yaptığı toplantıda alınacak tedbirlerle bizi umutlandırmıştır. Ancak sorunumuz aynen eskisi gibi devam etmektedir. Sayın valimize güveniyoruz, bizim sorunumuza çare bulacağı inancımız devam etmektedir. Tüm Mescitli köyü sakinleri adına...

Saygılarımla...

Cevat NAS

- - - - -