Amerika'nın başkenti Washington'daki düşünce kuruluşu Partilerüstü Politika Merkezi'nde Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminden sonra geçen bir yılın değerlendirildiği bir panel düzenlendi.

"GÜLENCİLER DAHİL OLMUŞ OLABİLİR"

Darbe girişimiyle ilgili de hala çok sayıda soru işareti bulunduğunu savunan Barkey, "Evet Gülen'ciler dahil olmuş olabilir ya da bundan daha karmaşık bir nitelik de taşıyor olabilir" dedi.

Barkey, hükümet tarafından Türkiye'de yeni bir "kuruluş efsanesi" yaratıldığını, 15 Temmuz anıtları dikildiğini, 15 Temmuz'da yaşananlarla Çanakkale Zaferi arasında benzerlikler kurulduğunu söyledi.

"HÜKÜMETİ KİM YÖNETECEKTİ"

Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşundan Aaron Stein de, darbe girişiminin siyasi ayağına dair soru işaretlerine değindi ve "Eğer darbe girişimini başarılı olsaydı hükümeti kim yönetecekti?" sorusunu sordu.

Stein, AK Parti'nin yıllar içinde büyük bir dönüşüm geçirdiğini, şu anki AK Parti'nin "Davutoğlu AK Parti'sinden" bile farklı olduğunu söyledi.

TERÖRİSTLERE DESTEK DEVAM ETTİKÇE ZOR

Wall Street Journal gazetesinin ulusal güvenlik muhabiri Dion Nissenbaum, Türk-Amerikan ilişkilerinde Trump döneminde yeni bir sayfa açma beklentisi bulunduğunu, ancak Amerika'nın Suriye'de teröristlere desteği devam ettikçe bunun zor olduğunu söyledi.

Nissenbaum, Amerikan yönetiminde, referandumdan sonra Türkiye'deki havanın durulacağı şeklinde bir beklenti olduğunu ama durumun böyle gelişmediğini belirtti.

'GÜLEN HAREKETİ KARANLIK BİR ÖRGÜT'

McCain Enstitüsü Program Koordinatörü Berivan Oruçoğlu da, Gülen hareketinin de bir "hoşgörü hareketi" değil, yasadışı faaliyetler yürüten karanlık bir örgüt olduğunu, Amerika'nın bu örgütün ülkedeki faaliyetlerini daha yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak:takvim

Editör: Haber Merkezi