2012 yılında Batı’dan uyarlanarak ülkemizde uygulanmaya başlayan 6284 sayılı kanuna yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor. Ülkemizde yaşanan olaylara dikkat çeken uzmanlar yasal düzenleme için hükümetten bir adım atılmasını talep ediyorlar.

‘AİLE SICAKLIĞI BİTİYOR’

Psikiyatri Uzmanı Prof.Dr. Sefa Saygılı, darp olmayan ve basit nedenler sonucu kolluk kuvvetlerine ulaştırılan şikayetler sonucu eşlerin 6 ay ayrı bırakılmasının yuvadaki sıcaklığın bir daha sağlanamamasına neden olduğunun altını çizdi.

“Bu hazin bir dramdır, aileye konulmuş bombadır, dinamittir” diye sözlerine devam eden Saygılı, “6284 çok yanlış bir uygulama. Avrupa’da yapıcı olsun diye erkekle kadın birkaç günlüğüne ayrı bırakılıyor, o süreçte sorunların muhasebesi yapılıyor, alınan psikolojik destekle aile bütünlüğü sağlanabiliyor. Ama Türkiye’de böyle değil. En ufak şeyde basıyorlar 6 aylık uzaklaştırmayı. Erkekleri ev dışına yönlendiren, bunalıma neden olan ve hazin sonuçlar doğuran bir kanun bu. Eşin 6 ay sonra eve dönebilmesi ile ilişkide ve yuvada tekrar bir sıcaklık veya ısınma sağlanamıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘BATI PSİKOLOGLA DESTEKLİYOR. BİZSE UZAKLAŞTIRIYORUZ’

Avrupa’da aile kurumu olmadığına dikkat çeken Av. Yaşar Güntekin, kanunun Avrupa Konseyi sözleşmesi hükümlerinin göz önüne alınarak hazırlandığını belirtti. Güntekin ayrıca, “Cezai bölümü tam bir facia olan bu Batılı sözleşmenin hükümlerini 2012 yılından bu yana 6284 ile kanun olarak tatbik ediyoruz. Kendilerinde aile mefhumu kalmayan haçlı zihniyetinin Türkiye’de uygulatmaya çalıştığı ve başarılı olduğu bu kanun Türkiye’de aileyi çökertme aşamasına getirmiştir. Avrupa’da kısa süreli psikolog sağlanırken, bizde eşler ayrı tarafa atılıyor, aile kurumunun birliği hiç gözetilmiyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLAR İÇİN AİLE TRAVMASI’

Aileden uzun süre uzaklaştırılan bireyin çocuklar üzerinde büyük eksiklikler yarattığına değinen Psikolog Kıvanç Tığlı; “Babasının evine giremediği çocuk ne düşünür baba hakkında? Babasız ne yer, ne içer 6 ay boyunca? Babasının aileler ve çocuklar üzerinde ne kıymeti, ne saygınlığı, ne otoritesi kalıyor” diyerek durumun vehametini dile getirdi.

‘6284 TEKRAR ELE ALINMALI’

Tığlı, “Şiddet olmaması durumunda dahi böyle uzun süreli uzaklaştırmaların ceza olarak verilmesi ne insani, ne hukuki açıdan hoş karşılanabilir” diyerek 6284 sayılı kanunun tekrar ele alınıp düzenlenmesini söyleyerek sözlerini bitirdi.

Editör: Haber Merkezi