Neden bir insan Silikon Vadisi'nde efsane olduktan sonra bir anda her şeyi bırakıp, inzivaya çekilir ve 'dünyanın sonunu' beklemeye başlar? Facebook'un kurucusu Zuckerberg'in, "O olmasaydı, Facebook bugün yoktu" dediği Antonio Garcia Martinez, bu soruyu tek bir cümleyle yanıtlıyor: Kısa zamanda dünyanın neye benzeyeceğini gördüm ve bu bana yetti. İşte Martinez'in gelecekteki korkunç senaryosu:

 Robotların dünyayı ele geçirme ihtimalinden korkmalı mıyız? Yapay zeka büyük risk. Alınan önlemlerin daha da arttırılması şart ama hepsi yetersiz kalacak.

 Silikon Vadisi'nde geliştirilen yapay zeka ve robot teknolojileri sanılandan çok daha kısa bir süre içerisinde küresel ekonomik dengeleri alt üst edecek.

 Gelecek 20-30 yıl içerisinde dünya nüfusunun yarısı işsiz olacak. İşler çirkinleşebilir. Medeniyet tamamen çökebilir. O yüzden ben de buradayım. İşler kötüye giderse Bulunduğumuz Orcas Adası ideal konumda. Yüzerek bile Kanada'ya kaçma şansınız var.

 İnanın ben gelecekten geliyorum. Daha yeni San Francisco adlı zaman makinesinden çıktım. Dünyanın gelecek 5-10 yıl içinde neye benzeyeceğini gördüm. Şu an size inanılmaz gibi gelen şeyler çok yakında gerçek olacak.

 Teknolojik gelişmeler sonucunda çok sayıda kişi işini kaybedecek. Bu durumun önüne geçip oluşacak sefaleti önleyecek sosyal politikalara dair ise hiçbir çalışma yok. Sadece ABD'de 300 milyon silah var. Bu da neredeyse kişi başına bir silah düşüyor demek. Bu silahların büyük kısmı da ekonomik açıdan avantajlı konumlarını yitiren kişilerin elinde.

 Robotlar insanlara hükmetmeye başlayacak. Onların kararları uygulanacak.

 Küçük küçük bölgelerde mini krallıklar olacak. Hayatta kalmak isteyenler bu krallıkların savaşlarında yer alacak.

 Su bulmak zorlaşacak. çünkü hepsi, teknoloji sisteminin içinde yer lacak. Su havzaları, askeri alanlar gibi herkese kapalı olacak.

 Tarım kalmayacak, her şey teknolojiye bağlı olduğu için aç kalan insanlar yeni arayışlar içine girecek. Orcas Adası'ndaki arsama kendi kendime yetebilecek şekilde tasarlamaya çalışıyorum. Barınaklar, temiz su hatta mühimmat stokluyorum.

 Gelecekte hayatta kalmak çok zor olacak. Silikon Vadisi'ndeki gelişimden korkup emekliliğe ayrılan sadece ben değilim.

Kaynak:takvim

Editör: Haber Merkezi