Afrin'de harekat planı hazır. Türkiye'nin merakla beklediği olası operasyonda özel eğitimli askerlerden oluşan iki tugay katılcak. Fırat Kalkanı harekatında DEAŞ süpürülmüştü. Şimdi ise Afrin'de PYD/PKK'ya kuşatma harekatı uygulanacak. Yerden ÖSO'yla birlikte hareket edecek olan tugay birlikleri havadan da destek alacak şekilde planlandı.

Fırat Kalkanı’nda terör örgütü DEAŞ’a yönelik süpürme harekâtı icra eden TSK, Afrin’de ise PKK/PYD’ye ‘kuşatma harekâtı’ uygulayacak.

TSK, Afrin’deki teröristleri kuzeyden, batıdan, doğudan ve güneyden (Hatay, Kilis, Azez, Tel Rıfat, İdlib) kuşatacak. Özellikle Tel Rıfat ve Minnığ Havaalanı bölgesinden terör örgütünün lojistiğinin kesilmesiyle kuşatma tamamlanacak. 

Harekatın en önemli hedefi, örgütün ana damarını kesmek ve köşeye sıkıştırarak etkisiz hale getirmek olacak. Bu operasyonda da sivil halkın desteği büyük önem kazanıyor. Bu kapsamda son dönemdeki yoğun harekat duyurularının, zarar görmemeleri için sivil halkın bölgeyi terk etmesine yönelik olduğu belirtiliyor. Afrin harekatı, arazi koşulları bakımından Bab’dan da farklı olacak. Azez-Cerablus-Bab ekseninde gerçekleştirilen Fırat Kalkanı, bölgenin uygun arazi yapısı nedeniyle zırhlı kuvvetler ağırlıklı olarak gerçekleştirilmişti. Ancak Afrin, daha sarp, kayalık ve ağaçlık bölge olduğu için harekât ‘hava destekli kara harekatı’ olarak planlanıyor.

Dolayısıyla harekatta daha çok komando, özel kuvvet ve piyade birlikleri görev alacak. Bilhassa dağlık alanlarda teröristlerin kaçışlarına karşı da hava unsurlarına ihtiyaç duyulabileceği belirtiliyor. Sivil hassasiyeti ve teröristlerin az sayıda gruplarla hareket ettikleri değerlendirildiğinde özellikle silahlı İHA’ların daha faal kullanılması planlanıyor. Sınır bölgelerindeki zırhlı birlikler ise daha çok ‘uzaktan destek’ görevi icra edecek.

Harekatı Fırat Kalkanı Harekâtı’nın kahramanı 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel yönetecek. Temel, gerek İdlib’de kontrol noktaları kurulması çalışmalarını gerekse Afrin için yürütülen hazırlıkları bizzat sevk ve idare ediyor.

Editör: Haber Merkezi