Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada; Almanya'da 50 yaş ve üzerindeki kişilerin her 3 yılda bir psikoteknik raporu almak durumunda.Türkiye'de de hedefimiz, tüm sürücü kurslarında sürücü belgesi almadan psikoteknik raporu alınmasının zorunlu hale getirilmesidir." dedi.

Bazı sürücüler testi bırakıp gidiyor, bu da olumsuz rapor olarak kişiye yansıyor. Bizim verdiğimiz rapor, çok geçerli bir rapor. Bizden olumsuz rapor alan sürücü, ticari araç kullanamaz. Belli bir süre geçtikten sonra bir ay sonra farklı bir psikoteknik merkezinde tekrar rapor alabiliyor. İnsanımız bu uygulamayı yeni gibi algılıyor. Aslında psikoteknik merkezleri 12 yıldır zorunlu fakat şoförlerimiz zaman ayırmak istemiyor. İşten dolayı zaman ayıramıyorlar fakat 5 yıldır geçerliliği olan bir rapora takdir edersiniz ki 1 saat 15 dakika süre ayırarak trafik güvenliğini öne alabilir. Son zamanlarda servis şoförlerinin yaptığı ihmaller nedeniyle çocuk kayıplarımız oluştu. Kişi bazen kendisini bilemeyebiliyor, panik ataklığını burada ölçebiliyoruz. Trafikte öyle insanlar görüyoruz ki bu teste girse kesinlikle bu testi bitiremez, psikoteknik raporu alamaz ve araç da kullanamaz.

Bu oran yüzde 1 fakat o yüzde 1 bile bizi rahatsız etmektedir. Bundan sonra e-Devlet'ten psikoteknik raporunun sahte olup olmadığını herkes öğrenebilecek, elden rapor taşınmayacak, elektronik ortamda psikoteknik raporu çıkacak. Psikiyatr elektronik ortamda muayenesini yapacak, elektronik ortamda görecek ve bu da sahtekarlığı yüzde 100 bitirmiş olacak. Bu uygulama 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlıyor.

Psikoteknik raporunun denetlenmesi, Karayolları Trafik Kanunu'muzda var. Bunun mutlaka yapılması gerekir. Servis şoförleri için de bu Milli eğitim Bakanlığı'mızın yönetmeliğinde var. Psikoteknik raporu olmayan kişi, hiçbir şekilde servis şoförlüğü yapamıyor. Belge ne kadar denetlenirse belgenin kullanımı o kadar artıyor. Şu anda 1 milyon psikoteknik raporu alan kişi var ama olması gereken sayı 5 milyon. En kısa süre içerisinde elektronik sisteme dahil olduktan sonra denetimlerin başlayarak tüm kişilerin bu raporu alması sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi