İstanbul Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema sokak üzerinde bulunan 8 katlı, 12 daireli ve zemin katında konfeksiyon atölyesi bulunan bina henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada,  binanın çökmesi sonucu 2 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi. Binanın enkazında kurtarma çalışmaları sürüyor. Enkaz mahalline gelen TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada bir açıklama yaptı. 
MECLİS BAŞKANI YILDIRIM: TEDBİR ALMADAN İLAVELER YAPARSANIZ BÜYÜK BİR RİSKLE KARŞI KARŞIYA KALIRSINIZ
Meclis Başkanı Binali Yıldırım şöyle konuştu: ''Kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Az önce valimizin de verdiği bilgilere göre şu ana kadar 6 vatandaşımız sağ ve yaralı olarak kurtarılmış, hastanelerde tedavi ediliyor. Durumları iyi. 2 vatandaşımız malesef hayatını kaybetmiş durumda. Şu anda zamanla yarışarak büyük bir fedakârlıkla ekipler çalışıyor. Az önce bana verilen  bilgiye göre 4 tane vatandaşımızla temas kurulmuş, onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü gayret içerisindeler. Tabii çok üzücü bir hadise, ama şu anda bu neden çöktü, nasıl çüktü, niye çöktü şeklinde bir meseleyle uğraşmak yerine bir an önce içeride olabilecek vatandaşlarımızı sağ salim çıkarabilmenin gayreti içerisinde arkadaşlar. Tabiatıyla soruşturmalar eş zamanlı olarak başlamış durumda. Sonuç ortaya çıkacaktır. Ben bir kez daha burada bu büyük felaketi yaşayan vatandaşlarımızın kurtulanlara geçmiş olsun diliyorum, vefat edenlerin acılarını paylaşıyoruz. İçeride bulunan vatandaşlarımız, hemşehrilerimiz sağ salim çıkarılabilsinler. Burada yaşayan, yaşamayan, basın mensupları, medya mensupları dahil herkesin bu çalışmaları kolaylaştıracak, oradaki arkadaşların olağanüstü çalışmalarına engel olmayacak şekilde olmalarını istiyorum. Bakanımız konunun teknik yönüyle incelemelerini yapıyor. Muhtemelen bitişik bina da çökme sırasında zarar görmüş olur. Tedbiren oradaki vatandaşlarımızın emniyeti alınmış durumda. Allah böyle acıları bize daha yaşatmasın. Bu olay bize şunu gösteriyor, emniyet herşeyden daha önemli. Aşırı iştah yüzünden, kurallara, kaidelere, fennine, tekniğine uymadan, bir şey olmaz, benim temelim sağlam, demirim fazla diyerek hiçbir tedbir almadan ilaveler yaparsanız büyük bir riskle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz oluyor. Bugün İstanbul'un depremden sakınmaya yönelik çok önemli bir sorun olduğunu biliyoruz. Acil 30 bin yapının depremsel dönüşüme ihtiyacı var. Bütün bu konuları Çevre Şehircilik Bakanımız, belediyemiz, bütün kurumlarımız yakından takip ediyor. Şu an itibarıyla arkadaşlarımın verdiği bundan ibaret.'' dedi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM: ÖNCELİĞİMİZ ENKAZ ALTINDAKİ VATANDAŞLARIMIZI ÇIKARMAK...
Bu elim olayda göçük altında kalan vatandaşlarımızın şu an hayatları sözkonusu. Bakanlığımızın ilgili birimleri buradalar. Valiliğimiz koordinasyonunda çalışmaları yürütüyorlar. Önceliğimiz enkaz altındaki vatandaşlarımızı çıkarmak. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türk Milletinin başı sağolsun, geçmiş olsun diliyorum.
İÇ İŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: TEK GAYEMİZ GÖÇÜK ALTINDAKİ VATANDAŞLARIMIZI SALİMEN ÇIKARABİLMEKTİR
İlk dakikadan itibaren İstanbul'daki bütün arkadaşlarımız AFAD, Emniyet, Jandarmamız, diğer arama kurtarma ekipleri elinden gelini yapmaya çalışıyorlar. Bu olaydan çıkaracağımız sayın bakanımız da başkanımız da ifade eti. Gereken adımları kesinlikle atmaya çalışacağız. Tek gayemiz göçük altındaki vatandaşlarımızı salimen çıkarabilmektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Kartal Orhantepe Mahallesi'ne gidiyor. Kartal'da Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema sokak üzerinde bulunan 8 katlı bina, saat 16.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü. Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, enkaz altında kalanlar var. Bazı vatandaşlar, bina hakkında yıkım kararı olduğunu da iddia etti. Binadaki tüm dairelerin dolu olduğu ileri sürülürken, itfaiye ekipleri, enkaz çevresinde sürekli çağrı yapıyor. Vatandaşlar da arama kurtarma çalışmalarına yardım ediyor. Binada yaşayanların yakınları da haberi alarak olay yerine akın etti. 
ENKAZDAN BİR KADIN ÇIKARILDI
Bu arada, ekiplerin çalışmaları sırasında, çatının bir bölümünde yeniden çökme yaşandı. Binanın enkazından 1 saat 20 dakika sonra biri kadın 3 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Yaralılar ambulansla hastaneye sevk edildi. AFAD Başkanı Güllüoğlu, 'Olayın başından itibaren itfaiye, UMKE ve 112 ekipleriyle birlikte kurtarma çalışmalarını yürütüyoruz' dedi. Saat 16.00 sıralarında çöken binada kaç kişinin olduğu bilinmezken, olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, enkazda arama çalışmalarına başladı. Olay yerine sivil kurtarma ekipleri de sevk edildi. Enkazdan çıkarılan yaralılar ambulansla hastaneye sevk edildi. Ekiplerin çalışmaları devam ediyor. Binanın 1992 yılından 5 katlı olarak ruhsatlı olduğu, daha sonra binaya 3 kat kaçak eklendiği ve iskansız olduğu belirtildi.
BAŞSAVCILIKTAN ÇÖKEN BİNAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklamayla Kartal'da çöken binaya ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi. Açıklamada, "Adli Yargı sınırlarında olan Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerinde bulunan 8 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine; derhal soruşturma başlatılarak, Başsavcılığımızca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek olay yerine intikal etmiş olup, olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir." denildi. 
VALİ YERLİKAYA OLAY YERİNDE AÇIKLAMA YAPTI
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Kartal'da çöken binanın olduğu yere gelerek incelemelerde bulundu, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yerlikaya, "Enkaz altında yaralılara ulaşmak için ekiplerimiz çalışıyor. 3 dakika içinde ekiplerimiz, itfaiye, arama kurtarma ekiplerimiz buraya geldi. Arama kurtarma çalışması önemli bir iş. Mahallelinin burada arama kurtarma çalışmasının sessiz ortam olması için bize yardımcı olmaları lazım. Arama kurtarma oluncaya kadar burada çalışmaya devam edeceğiz. Duamız enkaz altında kalan kardeşlerimiz için. İnşallah onları sağlıklı şekilde enkaz altından çıkarmak en büyük temennimiz" dedi. Vali Yerlikaya, binada kaç kişinin yaşadığı sorusuna ise "Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın zemin artı 7 kat 14 daireli olduğu, 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu biliyoruz. Aynı şeklide Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle görüştüm. Buranın 1992 yılında 5 katlı ruhsat olduğunu, daha sonra 3 kat kaçak yapıldığını ve iskansız olduğunu söylediler. Üzücü olan bu. İtfaiye dairesi bütün mühendisler burada. Olay çok sıcak odaklandığımız bir konu şu an can. Onları bir an önce oradan almamız lazım" diye konuştu. Yerlikaya, binanın zemin katında yer alan tekstil atölyesinin ruhsatının bulunmadığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi