Ortahisar Belediyesi,Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü veOrtahisarİlçe Halk Merkezi’nin birlikte düzenlediği Mesleki, Sanatsal ve Dil Eğitimleri Destekleme, Yetiştirme Kursları’ndaeğitim gören kursiyerlerin yıl sonu sergisi açıldı. 2022-2023 yılı eğitim ve öğretim sezonunda düzenlenen 61 farklı kursta toplam 2439 kursiyer eğitim gördü.

“ÜRETİME DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Serginin açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, düzenlenen kursların yöreye özgü el sanatlarının yaşatılması ve kadınların kendi ekonomilerine katkısı açısından çok çok önemli olduğunu dile getirdi. Kadınların katma değeri olan özgün eserler üretme konusunda çok başarılı olduğunu ifade eden Genç, “Şehrimiz genelinde ve hususunda Ortahisar’ımızda kadınlarımızın kendi ekonomilerine katkısı nihai amaç olmakla birlikte üretime, el sanatı faaliyetlerine ve bu manada nitelik kazanma amaçlarına katkı sağlama gayretimiz var. Geçen yılda yine bu zaman kesintinde beraberdik. Hakikaten kadınlarımız katma değer üretme, özgün bir şey üretme konusunda çok çok başarılılar. Bu yıl sayımız kat kat arttı ve 2500’e yaklaştı. 61 değişik kursta bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artık belediyemize de sığmaz olduk, birazcık daha alan talepleri var. Allah nasip ederse bu taleplerini de karşılayacağız. Kadının ürettiği daha kıymetli, daha bereketli ve daha değerli. Hem onların sosyal faaliyeti hem de ekonomileri açısından, hem istihdamı ve yine Trabzon’a özgü el sanatlarının üretimi açısından çok çok önemli. Ben Sayın Valimize bu manada sağladığı katkılar nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Çok güzel bir işbirliğimiz var. Sayın Milletvekilimiz Bahar Ayvazoğlu’na da kadınlarımızın kooperatifleşmesi adına bakanlıklar nezdinden sağladığı katkılar nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Üretime destek olma anlayışımız çok hızlı bir şekilde devam edecek. Bir kadın kooperatifimiz yerleşkemizde şu anda faaliyetini sürdürüyor. Onlara destek olduk ama iki tane daha bu konuda adım atan grubumuzla çalışmalarımız yürüyecek. Onlara da destek olacağız.” diye konuştu.

“HEPİNİZİN EMEĞİNE, YÜREĞİNE SAĞLIK”

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ise konuşmasında milletvekilliği döneminde kadınlara elinden geldiği kadar her alanda yardımcı olmaya gayret ettiğine vurgu yaparak, “Kadın denince, kadın emeği denince, kadın istihdamı denince farkındalığımızın çok daha fazla olduğu Trabzon’umuza son beş yıldır milletvekilliğim döneminde de hizmet vermeye çalıştım. Kendileriyle sürekli iletişimde oldum. Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştığımız kıymetli hanımlar, bugün burada belki bir yıllık emeğinizin sergileneceği bir platform oluşturuldu ama bu nakışlarda, bu işlerde, bu çalışmalarda sizin bir hayat hikâyeniz var. Ömrünüzün en güzel yıllarınızda oluşturduğunuz o tecrübeleri, yeteneğinizi, içinizden gelenleri, mutluluğunuzu, belki öfkenizi, belki hayallerinizi nakış nakış işlediğiniz bu eserler çok kıymetli, paha biçilemez eserler. Hepinizin emeğine, yüreğine sağlık. İnşallah bundan sonraki süreçte çalışacağız. Bana sorsalar, sosyal belediyecilik nasıl olur, diye…Ortahisar Belediyesi’nin yaptığı gibi olur diyebileceğim bu organizasyonlarda Rabbim bizleri buluştursun. İnşallah, Ahmet Başkanımız gibi sizlere kıymet veren, işinize, hayallerinize kıymet veren bir belediye başkanıyla da bu işlerinizin hem tamamına ermesi, hem devam etmesi, hem de büyümesi noktasında hep birlikte güçlü bir işbirliği ile çalışmaya devam ederiz. Ne zaman isterseniz yanınızdayım. Çünkü bizler bu yola sadece belirli görevler verildiğinde çıkmadık, bundan sonra da destekçiniz olmaya en azından kendi adıma söz verebilirim. Hiç vazgeçmeyin olur mu? Emek veren herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

“KÜLTÜREL MİRASIMIZIN YAŞATILMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Trabzon kadınının girişimci olduğunu ama kooperatifleşme anlamında eksikliklerin olduğuna vurgu yapan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu,“Her yıl bu meydan renkleniyor, güzelleşiyor. Tabi ki, renklenen, güzelleşen meydanımızın mimarları da hanımefendiler oluyor. Onlar zerafetiyle, nezaketiyle ve gerçekten hep deriz ya,‘kadının dokunduğu her yerde bir nezaket zerafetvardır, düzen vardır, nizam intizam vardır.’ İşte bugün burada da Trabzonlu hanımların yapmış olduğu el emeği, göz nuru eserlerinin açılışını gerçekleştireceğiz. Kadınlarımız bazen sevgisini, bazen öfkesini, bazen farklı duygularını katarak, ilmik ilmik, nakış nakışçok güzel eserler üretiyorlar. Diğer yandan bizim kadim kültürümüzde çok ayrı yeri olan sanatları, kültürümüzü ilmik ilmik, adeta nakış nakış işliyorlar. Bu da gerçekten bizim geçmişten geleceğe verebileceğimiz nenelerimizden torunlarımıza diyebileceğimiz birçok kültürel mirasımızın da yaşatılması adına, gelecek nesillere aktarılması adına da ayrı bir anlam ifade ediyor. Trabzon kadını girişimcidir, kültür, sanatta çok görevler ifa etmiştir ama kooperatifleşme noktasında ilimiz maalesef çok zayıftı. Şu an itibarıyla ilimizde bildiğim kadarıyla 8 tane kadın kooperatifimiz faaliyete geçti. Son iki yılda. İnşallah, bundan sonraki süreçte de kooperatifleşerek kolektif bir anlayış içerisinde gayret edeceğiz.” dedi.

“KOOPERATİFLEŞME ÖNEM ARZ EDİYOR”

Ortahisar Belediyesi’nin kadınlara yönelik sosyal belediyecilik anlamında en güzel hizmetleri yaptığını belirten Ustaoğlu, “Alın teri döktüğümüz, gözünüzün nuru bu çalışmalarınızın da ticarete dönüşmesi, sizlerin ev bütçelerine katkı sağlaması adına da kooperatifleşme önem arz ediyor. Devletimizin bu konuda çok güzel çalışmaları var. Trabzon isminin olduğu her yerde habercilik, reyting hep ön plandadır. Trabzon’da kadınlarımızın yapmış olduğu bu el emeği, göz nuru eserlerin de ilgi uyandıracağını, çok taliplisinin olacağını da biliyorum. Ben buradan kıymetli belediye başkanımıza da teşekkür etmek istiyorum. Her yıl gerçekten de belediyemizin öncülüğünde sosyal belediyecilik alanında hanımefendilere yönelik yapılabilecek en güzel hizmetleri yerine getiriliyor. Her yıl daha da artarak çok güzel, kıymetli çalışmaları burada sergiliyoruz. Ben başta belediye başkanımız olmak üzere emek veren herkese çok teşekkür ediyorum.”şeklinde konuştu.

Ortahisar Belediyesi hizmet binası önünde açılan yıl sonu sergisi ziyaretçiler tarafından beğeniyle gezildi.Protokol heyeti farklı alanlardaki eserlerin sergilendiği bölümleri ziyaret ederek kursiyerlerden eserlerle ilgili bilgi aldı.

Açılışa; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, STK temsilcileri, çok sayıda usta öğretici, kursiyer ve vatandaş katıldı.

Editör: Salih Zengin