Türkiye'de buğday denince akla ilk gelen kent olan Konya Ovası'nda Ticaret Borsası verilerine göre geçen yıl 746 bin 819 hektarlık alanda yapılan buğday ekimi, bu yıl 727 bin 349 hektarlık alana geriledi. 273 bin 540 hektarlık alanda yapılan arpa ekimi ise bu yıl 309 bin 540 hektar olarak gerçekleşti. Buğdayda ekim alanı daralmasına rağmen rekolte biraz artarak 2 milyon 240 bin tona ulaşırken, arpa ise 873 bin tondan 1 milyon 165 bin tona çıktı.

Konya Ziraat Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, Türkiye'deki hububat üretiminde geçen yıla göre buğday ekim alanında yüzde 5 civarında bir azalmayla bu yıl 20,7 milyon ton buğday rekoltesi beklenildiğini söyledi. Soylu, arpada ise ekim alanında yüzde 4 artışla 7.4 milyon rekolte beklenildiğini kaydetti.

FİYATLARIN DÜŞÜK OLMASI BUĞDAYDAN KAÇIŞI HIZLANDIRDI

Buğday alım fiyatlarının bu sene beklenilenin altında kalması nedeniyle çiftçilerin buğday ekmekten kaçtığını belirten Prof. Dr. Soylu, şöyle konuştu:

''Buğdayda fiyatların çok düşük kalması, ciddi anlamda Konya Ovası'nda buğdaydan kaçışı hızlandırdı gibi görünüyor. Özellikle sonbahar dönemindeki buğday tohumluk satışlarına da baktığınız zaman, ciddi bir buğdaydan kaçış söz konusu. Arpaya ilgi biraz daha arttı. Önümüzdeki yıl ovada buğdaydan çok arpa göreceğiz. Şimdiden bunun tedbirlerinin alınması gerekiyor."

GÜBRE FİYATLARI KAÇIŞI HIZLANDIRDI

Gübre fiyatlarının bir anda iki katına çıktığını belirten Prof. Dr. Soylu, "Buğday fiyatları da düşük olunca çiftçi buğday ekmeme gibi bir eğilim içine girdi. Son yağışlar, biraz çiftçimizi kımıldattı. Hububat ekim alanlarında, tarlalarda gezdiğimiz zaman 4 tarladan üçünde arpa ekilmiş olduğunu görüyoruz. Buda buğday ambarı Konya Ovası'nın, biraz yön değiştirdiği algısını kuvvetlendiriyor. Buğdaya mutlaka desteklerin daha da fazla arttırılması gerekiyor. Belki bu 5 kuruşluk destek 10 kuruşa çıkar; ama bu çok yeterli değil. Hem mazot desteği olsun, hem diğer desteklerin buğdayda biraz daha artırılması gerekiyor" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi