Gümüşhane li İş adamlarımızdan  iş Adamı, Eğitimci ve Gazeteci hemşerimiz Sabri şenel Gümüşhane ili Kürtün ilçesi, Kırgrişköyü Bağlamaköyü,  Bamlıköyü  Sınırlarının Trabzon Şalpazarı Gökçeköy sınırlarına dahil edilmesiyle ilişkin kararı için Gazeteci Sabri Şenelin kaleminden şu cümlelere yer verdi"Gümüşhane Kürtün bağlama köyünde bir taşın acı feryadı

İnsanların köyünü mazisini dedesinin anılarını köyündeki özgürlük alanlarını oldu. Bittilerle başka köylere ilçe veya ille devir etmek vicdanları kanatmaya devam ediyor. Hangimiz dedemizin siper taşını başka köye veririz? O bölgenin insanları Türk milletinin her evladı gibi vatan namus ve toprak konusunda hassasiyeti son derece yüksektir.

Gümüşhane Kürtün Bağlama sırtlarında bir taşın dilinden; 1915 Rus işgali ve ilerleyen yıllarda İşgal hem denizden hem Sarp sınır kapısından Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz işgale uğruyor. Kars zaten 35 yıldır işgal altında. Erzurum’da hüzün verici kara işgal yılları yaşanıyor. Bayburt Koop dağında çok kanlı çatışmalardan sonra destansı direnişe rağmen Osmanlı Türk Ordusu daha fazla dayanamıyor. Bayburt Gümüşhane merkez Kelkit ve Torul, Ruslar tarafından işgal ediliyor. Ama teslim olmayanlar var artık dağlarda Kuvay-i Milliye ve milis kuvvetleri Ruslara kök söktürüyor.

İşte bunlardan biri de Kürtün İlçesi Bağlama köyü yaylasında gerçekleşiyor. Az sayıda kuvvetle Yakup Osman ve Hakkı öncülüğünde oluşan Kuvay-i Milliye gücü bir bölük Rus askerini etkisiz hale getirip bölük komutanını esir alıyor.

Tonya dahil bölgeyi işgalden kurtarıyor ve kendileri de daha sonraki çatışmalarda şehit oluyor. İşte bu taş o muharebelerde yağmur gibi Rus kurşunlarının hedefi oldu.

Resimdeki siper taşlarından bir tanesi ve taş üzerinde yüz yılı aşkın zaman geçmesine rağmen daha dün gibi duruyor. Etrafında şehit mezarları var. Toprağın altınsa misafir edilen Rus askerlerinin mezarları varlığını hissettiriyor.

İşin garip tarafı köylerini bölgeyi Rus’a teslim etmeyen kahramanlardan birinin torunu bu dönemi canlı dinlemiş ve kısa bir müddet önce olayı sosyal medyada paylaşmıştır. Meşhur Harşit savunması işte bu zirvelerde yapıldı ve Rus ordusu durduruldu.

Rus Genel Kurmay arşivleri ilgilileri bekliyor. Çünkü onlara unutamayacakları çok ağır zayiat verdirilmiştir. Bu dönemde 2 buçuk milyon insan Doğu Karadeniz’den göç etmiş lakin 250.000 şehit verilmiştir.

Bu zafer tarihe Karadeniz’in Çanakkale savunması olarak geçmiş ve bu zafer Rusların Ordu, Samsun işgaline engel olmuştur.

19 Mayıs 1919 ruhunun temellerini atan ama çok fazla bilinmeyen zaferdir. Bu milli direniş olmasaydı belki 1919 Samsun ruhu milli mücadele olmayacak o bölge işgal altında olacaktı.

İşte tarih yazan isimsiz kahramanların zaferi doğal abide gibi tevafuk bize ulaştıran o kutsal mübarek taş Türk milletinin yeniden doğuşuna vesile olan kahramanları ardına saklamıştır.

İşte torunları o taşı ve doğal savunma mevzilerini ziyaret ederek duygu dolu anıları bizlere aktardılar.

Kahramanlar önünde saygı minnet ve rahmetle eğiliyoruz.

Çok enteresandır bu video çekildiğinde Bağlama köyünün toprakları henüz Trabzon’a bağlanmamıştı. Çekimi yapan o torunun duygularını ve iradesini dikkate almadan verilen her karar eksik, yanlış hatalıdır.

İnsanların köyünü mazisini dedesinin anılarını köyündeki özgürlük alanlarını oldu. Bittilerle başka köylere ilçe veya ille devir etmek vicdanları kanatmaya devam ediyor.

Hangimiz dedemizin siper taşını başka köye veririz?

O bölgenin insanları Türk milletinin her evladı gibi vatan namus ve toprak konusunda hassasiyeti son derece yüksektir.

İnsanları kendi merasına, yaylasına yabancı etmek anılarını yok kabul etmek gerçekten hüzün vericidir. O taş konuşsa, dile gelse, yaşananları anlatsa benden çok daha farklı konuşur. Feryadına hiç birimiz dayanamayız.

Hiç kimse masum insanları, kardeşi, komşuyu aynı milletin evlatlarını karşı karşıya getirme hakkına sahip olamaz.

Adaletsiz kararlar vicdanları gönülleri yaktı, yıktı, kanattı. Bu yanlıştan acilen dönülmelidir.

Bu yanlış kararlara siyaset etkisi karıştırılmamalıdır.

Biz tüm insanlarımızı ayırım yapmadan seviyor baş tacı ediyoruz.

Artık hiç kimse kimsenin huzurunu durduk yerde bozamaz"dedi!

Editör: Haber Merkezi