Karadeniz Bölgesi'nin birinci sırada geçim kaynağı olan fındığın kabuğundan mangal kömürü elde ediliyor. Sobalı evlerde kömür ve odun yakıp ısınmada kullanılan, fırınlarda yakılarak ekmek pişirilen fındık kabuğu, ateşte saatlerce yapılan işlemlerin ardından mangal kömürü olarak ekonomiye kazandırılıyor. Ünye’de günde 10 ton fındıkkabuğu yakılıp işleme tabi tutularak 3 ton mangal kömürü elde ediliyor. Ünyeli işletmeci Yunus Zor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık kabuğundan elde ettikleri mangal kömürüyle hem doğayı koruduklarını hem de atıl olan bu ürünün geri dönüşümünü sağlandıklarını söyledi. İçi gıda sektöründe kullanılan fındığın kabuğunun da bu şekilde değerlendirildiğini belirten Zor, şöyle devam etti: "Fındığın her aşamasını değerlendirmiş oluyoruz. Bugün fındık fabrikalarında kabuk atıl ürün olarak görünüyor. Birçok yerde doğalgaz var. Bu da demektir ki sobalar kalkacak, fındık kabuğuihtiyacı biraz daha azalacak. Fındık kabuğu da atıl olarak elde kalacak gibi görünüyor ama bir şekilde otomasyon sisteminde de geçersek kendi bölgemizde bulunan fındık kabuğunu tamamen kendi bünyemizde işleyerek mangal kömürüne çevirebileceğiz."                                                                                                                                                             İşletmeci Zor, fındık kabuğundan yapılan mangal kömürünün yüksek kalorisi nedeniyle tercih edildiğini aktararak şunları söyledi:                                                                                                    “Normal preslenmiş kömür 2, 3 veya 4 saat kullanılabiliyorsa, fındık kabuğundan elde edilen mangal kömürü 7-8 saat kullanılabiliyor. Fındıkkabuğundan mangal kömürü Karadeniz Bölgesi’nde geçim kaynağı olacak, aynı zamanda fındığın da değerlenmesini sağlayacak. Dolayısıyla hem fındık değerlenecek hem de fındık kabuğunu yurt içinde ve yurt dışında her türlü tanıtmış olacağız.”
Ürünün yüzde 30’u kalıyor. İşlem gören fındık kabuğunun kömür haline geldikten sonra yüzde 30’unun kaldığını anlatan Zor, fındık kabuğunun içinde metan gazı, katran ve zift olduğunu, çok kötü bir duman çıkardığını, bu duman sorununu aşmak için sulu filtre sistemi oluşturduklarını ve dumanı yüzde 90’ın üzerinde yok etmeyi başardıklarını ifade etti. Zor, 10 ton fındık kabuğu işlendiğinde ellerinde yaklaşık 3 ton ürün kaldığını vurguladı. Günde 3 ton mangal kömürü üretiyorlar.                                                                                                                                                                                               Zor, 6 kişilik bir ekiple günde ortama 3 ton mangal kömürü elde ettiklerine işaret ederek şöyle konuştu:                                                                                                                                                  "Günlük ortalama 7,5 ton ile 10 ton arasında kabuk yakıyoruz. Yani 2,5-3 ton arasında ürün elde etmiş oluyoruz. Günlük ortalama kapasitemiz bu şekilde. Biz yeni kurulan bir firma olduğumuz için şu an tamamen beden gücü ile çalışıyoruz. Beden gücü ile de yaptığımız iş sınırlı kalıyor. İşletmemizin yakın vadeli planları içinde tamamen otomasyon sistemine geçmek var. Otomasyon sistemine geçtikten sonra günlük kömür kapasitemiz 7 tonun altına düşmeyecek. Bu da demek oluyor ki birçok fabrikanın ihtiyacını karşılayacak, daha çok fındıkkabuğunun geri dönüşümünü sağlamış olacağız. Hem yüksek kalorili bir ürün üretiyoruz hem de fındık kabuğu gibi atıl bir ürünü geri dönüştürerek doğaya zarar vermemiş, doğa dostu bir ürün elde etmiş oluyoruz"
Mangal kömürü her yerde rahatlıkla kullanılıyor.                                                                                                                                                                                                                                                   Yaptıkları üretimde yarı mamul ve tam mamul olarak iki ürün elde ettiklerini belirten Zor, şunları söyledi:                                                                                                                                                  "İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde mangal için fındık kabuğundan elde edilen kömürü kullanan fabrikalar var. Biz burada fındıkkabuğunu mangal kömürüne çevirerek yarı mamul olarak fabrikalara veriyoruz. Bu fabrikalar bizim işlemiş olduğumuz yarı mamul ürünü alıyor, presliyor, yurt içi ve yurt dışı pazarında satışa sunuyorlar. Bu ürünler de semaverde, mangalda, nargile ve şöminede preslenmiş olarak kullanılıyor."  Zor, fındık kabuğu kuruna bağlı olarak mangal kömürünün ortalama tonunun bin 800 lira ile 2 bin lira arasında değiştiğini kaydetti.

Editör: Haber Merkezi