Öncelikle uzmanlar işssizlik maaşından faydalanılabilmesi için belli şartların yerine gelmesi gerektiği konusunda hemfikir. İşsizlik ödeneğini yalnızca 4a  grubu sigortalı çalışanları alabiliyor, bunun dışında kalan memurlar ve dğier gruptakiler alamıyor.

Öte yandan işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için kanunda belirtilen belli kuralların yerine gelmesi gerekir. İşte bu şartlar;

-İşçinin işveren tarafından önceden haber verilerek işten çıkartılması.

-İşçinin sağlık nedenleri, işvereninin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı hareketi veya zorunlu nedenlerle işten ayrılması.

-İşverenin işçisini ahlak veya iyiniyet kurallarına aykırı hareket haricinde diğer haklı nedenlerle işten çıkarması.

-İş sözleşmesi belirli süreli ise sürenin sona ermesi.

-İşyerinin kapanması veya el değiştirmesi nedeniyle işten çıkarılması.

Sonuçta bir işçi istifa ederse işsizlik maaşı alamıyor, sadece haklı bir nedenden ötürü iş sözleşmesini fesih etmesi sonucu alabiliyor.

Normal şartlar altında işçi her hangi bir baskı altında kalmadan istifa dilekçesini imzalamışsa yapabileceği herhangi bir şey bulunmuyor ve ne yazık ki kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alamıyor. Ancak işveren işçiye istifa kağıdını kandırarak veya zorla imzalatmışsa işçi mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir ve bunun sonucunda da tazminatını ve işsizlik maaşını alabilir.

İşsizlik maaşı alabilmek için ayrıca çalışma süresine ilişkin bazı şartlar var. Öyle ki işçinin işten ayrılmadan önceki son 120 gün kesintisiz olarak çalışmış olması gerekiyor. Bunun yanı sıra işçinin işten ayrılmadan önce son 3 yıl içinde en az 600 gün çalışmış olması gerekli.

Eğer bu şartları taşıyorsa işçi işsizlik maaşı alabiliyor. Peki işsizlik maaşını ne kadar süre alacak. Burada üç alternatif var:

1.Son 3 yıl içinde 600 gün çalışması olan işsizlere 180 gün,

2.Son 3 yıl içinde 900 gün çalışması olan işsizlere 240 gün,

3.Son 3 yıl içinde 1080 gün çalışması olan işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik maaşı veriliyor.
 

Editör: Haber Merkezi