Ordu'da Maden İşletmeciliği yapan Yılmaz Kılıç, Türkiye’de maden sorunlarına ilişkin anindahaberler.com.tr ve Gümüşhane Haber Gazetesine çok özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de madencilik sektöründeki sorunları dile getiren Yılmaz Kılıç, “Türkiye’de maden sektöründe önemli sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye’de madencilik alanında tam anlamıyla sistem oturmadı. Madencilikteki maden dairesinde 10 bin 500 ruhsat bekliyor devir için. Şu anda madende devir yok işlem yok kısacası maden atıl bir vaziyette bekliyor. Türkiye kısacası madende iflastadır. Devir yapamıyorsun, ÇED yapamıyorsun, GSM (Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı) alamıyorsun, hiçbir iş alamıyorsun şuanda. Müracaat ediyorsun kapalı. Yani maden ruhsat verme yok alma yok. Bütün madenler Türkiye genelinde şu anda kapalı vaziyette. Ruhsat devredeceksin Enerji Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı’na gönderiyor ve aylarca gelmiyor. Bir seneye yakın orada kalıyor. Zaten o kadar süre bekledikten sonra batıp gidiyorsun, iflas ediyorsun" diye konuştu.

İşte Ordu Maden İşletmecisi Yılmaz Kılıç'ın yaptığı çarpıcı açıklamalar;

'Türkiye'de maden sektörü tekelleşti'

Türkiye’deki madenler tekelleşmiştir. Yani Cengiz, Dedeman, Erol Kohen, Yıldızlar Holding ve Vitra Eczacıbaşı gibi gruplara geçmiştir. Alt sektör tamamen bitmiştir, kesinlikle hiçbir alt sektörden madencinin faaliyetleri yoktur. Binlerce kişi maden işinden çıkartılmıştır. Şu anda Türkiye acı içerisindedir. 

Türkiye’de ağır şartlardan dolayı hiçbir taş ocağı çalışmıyor. Altından çıkılamaz bir hal almıştır bu durum. Şu anda 10 bin kişi kapanan ocaklardan dolayı dışarıda işsiz kalmıştır. Türkiye genelinde bütün ocaklar kapanmıştır. Türkiye’nin en büyük sorunu madendir. Bugün Türkiye’nin en büyük madencilerinden birisi Erol Kohen’dir. Türkiye’de madenler onlardan sorulduğu için tekelleşmiştir. Türkiye madenlerinin %30’una Cengiz sahip, %5’ine Yıldızlar Holding, Dedaman, Vitra, Ciner grubu oluşturmaktadır. Kısacası madencilik tek elde toplanmıştır ve hiçbir işlem alt sektöre yaptırılmamaktadır. Türkiye’de maalesef madencilik sektörü bitmiştir.Devletten bizim tek beklentimiz önümüzü açması yönündedir. Sahipsiz, çivisi çıkmış bir devletteyiz şu anda. Yani gücün varsa bu sektörde devam edebilirsin.

'Gümüşhane olduğu gibi maden'

Gümüşhane olduğu gibi maden fakat 3 şirketin eline geçmiş ve kapatılmış durumda şu anda. Bizde küçük ölçekte bir yerlerde çalışmak zorundayız fakat bizde böyle bir durum söz konusu değil. Yer altı bitmiş, yer üstü bitmiş. Şu anda Türkiye çinko, kurşun madeni olarak inanılmaz potansiyele sahip ama çalışan 5 tane ocak var. Mesela şu anda devlet yeni bir uygulama getirdi. Yıllık 300 bin dolar vereceksin bir izleme cihazı koyacaksın. Devlet, Enerji Bakanlığı’ndan seni o cihaz aracılığıyla izleyeceğim diyor. İşçide bu şekilde ben çalışmam diyor.ç Devlette bu şekilde işçiyi çalıştıracaksın diyor ve şu anda işçide bulamıyorsun. Kimse çocuğunu madene sokmuyor veya izlendiği için kimsede çaklımıyor. Onun için bütün maden sahaları kapalı. Mesela şu anda Ordu’da çalışacak işçi yok. Sivas’ta çalışacak işçi yok. Enerji Bakanlığı’ndan gelen mühendis tünele girmiyorsa içeride aldığı tedbirin ne önemi var. Benim maden mühendisim tünele girmez onun yerine sen içeriye bir cihaz koy oradan ben takip edeyim diyor. Böyle bir mantık olabilir mi?

'5 sene devir yapamadım'

Denizli’de kömür saham vardı. 180 kişi çalıştırıyordum. GAT Enerjiye verdim 5.sene devir yapamadım. Benim ruhsatım dün bitti. 5 yılın üstüne dün bitti. Benim ruhsatımın ne işi var Sayın Cumhurbaşkanında? Orada dosyalar bekletiliyor. Alan satan Ak Partili mi, veya solcu mu, sağcı mı? diye öğrenecekler ondan sonra işlem yapıyorlar. Benim ruhsatımdan kime ne, ruhsat benim. Yahudi veya Ermeni olmamdan kime ne? İşte durumlar bu kadar işler acısı. Taş ocakları da aynı durumda. Bütün yapılan düzenlemeler ise yüzeysel. 

'Ocaklarda yetiştirilmiş elemanımız yok'

Türkiye’de yetiştirilmiş maden mühendisimiz yok. Ocaklarda yetiştirilmiş elemanımız yok. Sahayı çalıştıranlar ustabaşları, çalışanlar ameleler. Yani üniversite mezunu yok ve madenciye bir tane iş yok. Yani Türkiye’de madencilik sektörü tek bir elde toplanmaktadır.
Karadeniz’de müthiş bir potansiyel var. Özellikle Arsin, Yomra ve Özdil’de çinko ve altın madeni olarak müthiş bir potansiyel bulunmakta. Giresun’un Bulancak İlçesi’nde 10 milyon ton çinko orada yatıyor, işletilemiyor. Ordu’da Kabadüz’de de aynı şekilde potansiyel var ama şu anda belirli firmalara geçmiş. Türkiye’de madencilik sektörü işler acısıdır. Enerji Bakanlığı iflas etmiş durumdadır. Yani Enerji Bakanlığı’nın hiçbir hükmü yoktur. Kişisel olarak yönetilmektedir. Maden dairesi bitik. Maden dairesini 5 şirket yönetmektedir. 
 

Editör: Haber Merkezi