TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı 2017 yılı 2'nci dönem değerlendirme sonuçlarını göre, İZÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gülseren'in 'Türk Fındığı Küspesinin Fonksiyonel Gıdalarda Kullanılmasının İncelenmesi' başlıklı araştırması bilimsel olarak destek aldı.

''Fındık proteinin insan sağlığına yararları ortaya çıkarılacak''

2015-17 yılları arasında bitkisel protein ürünlerinin yerel kaynaklardan üretimi alanında bir TÜBİTAK projesi yürüttüklerini ve projenin onaylamasıyla birlikte  2 yıl boyunca TÜBİAT'tan destek  alacaklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gülseren, "Bu projenin bulguları göz önüne alınarak mevcut TÜBİTAK projesinde ülkemizin başlıca tarımsal ürünlerinden fındık kullanılarak insan sağlığını olumlu etkileme potansiyeli bulunan yenilikçi protein ürünleri üretilmesi gündeme alınmıştır. Literatürde fındık proteinlerinin ise genellikle alerjenik özellikleri vurgulanmaktadır. Projemizde alerjinin baskılanması, fındık proteinlerinin de insan sağlığına muhtemel yararlarının ortaya çıkarılması amaçlanacaktır. Türkiye’deki ölüm olaylarının birincil sebebi kalp ve damar rahatsızlıklarını da içerecek biçimde dolaşım sistemi hastalıklarıdır. Özellikle bu alana yönelik olarak kaydedilecek gelişmeler toplumumuzun genel sağlığı açısından yararlı olabilecektir" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Gülseren,fındık proteini bazlı yenilikçi ürünlerin birçok gıda ve kozmetik ürününde kullanılması mümkün olacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi