"HASTALIK VÜCUTTAKİ KEMİKLERİ ERİTİYOR"

Operasyonu gerçekleştiren Dr. Yaşar Özdenkaya, "Primer hiperparatiroidi denilen bu hastalık vücutta bulunan bezin kendi kendine sürekli hormon üretmesi neticesinde kemiklerdeki kalsiyumu çekiyor ve sonucunda kemikleri eritiyor. Hastalığın ilerleyen aşamalarında hastanın kolayca kemikleri kırılabilir hale geliyor. Aynı zamanda vücutta böbrek taşı yapıyor ve atar damarlardaki sertleşmeyi arttırıyor. Yaşiya Hanım'ın hastalığı çok ilerlemiş olduğundan kemiklerindeki o erimeler tümöral bir lezyon şeklinde ortaya çıkmıştı" dedi.

"NEDENİ GENETİK YATKINLIK VE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ"

Vücuttaki D Vitamini eksikliğinin paratiroid hormonunu etkilediğini anlatan Dr. Yaşar Özdenkaya hastalığın nedenlerini şöyle sıraladı:

"Genellikle genetik yatkınlık söz konusu. Ayrıca, D vitamini eksikliği hastalığı belirginleştiriyor. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalık toplumda yüzde 0,1-1 oranında görülüyor. Vücutta D Vitamini eksikse yavaş yavaş paratiroid bezlerini çalıştırıyor. Bir süre sonra vücutta bulunan 4 paratiroid bezinden yüzde 85 olasılıkla biri, kontrolsüz çalışıyor. Bunun sonucunda kemiklerden sürekli kalsiyumu çekiyor. Bunun sonucunda ise, kemik erimesi başlıyor ve kandaki kalsiyum yükseliyor. Genetik faktörler dışında bütün bunların önüne geçebilmek için öncelikle D Vitamini düzeyimizin belirli bir oranın altına düşürmemeye dikkat etmeliyiz. Bu anlamda güneşlenmeyi ihmal etmemeliyiz."

Editör: Haber Merkezi