Şiran ilçesine bağlı Kırıntı köyünde 21 yıl önce tabiat anıtı olarak tescillenen ancak gövdesinin bir bölümü çürüyen “Ali Ağa’nın Kavağı”, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Köy Sakinleri “Kavak ağacının yaşını duyan turistler köyümüze geliyor. Bundan çok mutlu oluyoruz ama ağaç adeta devrilme tehlikesi ile karşı karşıya” ifade etti.

Orta Asya’dan gelerek yöreye yerleşen Baloğlu sülalesinin ileri gelenlerinden Ali Ağa’ya ait olduğu rivayet edilen 30 metre boyunda ve 155 santimetre çapındaki ağaç, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Köylüler, köylerinde bulunan ve Ali Ağa’nın kavağı olarak bilinen ağacın, 21 yıl önce Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce tabiat anıtı olarak tescillendiğini, çevresi çitle çevrilerek koruma altına alındığını söyledi.

“Bize Anıt Ağaç Olduğu Söylendi”

Yetkililerin kendilerine ağacın tarihi ağaç olduğunu söylediğini aktaran köy sakinleri, şunları söyledi:

“Yaşlılarımızdan duyduğumuza göre ağacın bulunduğu alan köyümüzün zenginlerinden Ali Ağa’nın fasulye tarlasıymış. Tarlaya sırık fasulyesi dikilmiş. Sırık fasulyesi ‘çengel’ dediğimiz 1,5-2 metre uzunluğunda ince sırıklara sarılır. Bu nedenle Ali Ağa’nın tarlasına da çeşitli ağaç dallarından yapılmış sırıklar sokulmuş. Bu sırıklar içerisinde yaş olan kavak dalı yaprak açmış. Sahibi o açan dalı kestirmemiş, o dal büyümüş ve bu hale gelmiş. Ağaç 600 yaşındaymış ancak içi çürüdü. Biraz da yan yattı.”

“Ağacı Yıkılıncaya Kadar Koruyacağız”

Ağaç koruma altına alındıktan sonra geçen 21 yılda çitlerin bozulduğunu, levhasının iklim şartlarından eskidiğini,  üç yıl önce Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şube Müdürlüğünce levhanın değiştirildiğini, çitlerin düzenlendiğini ifade eden köylüler, “Köylüler olarak ağacı yıkılıncaya kadar koruyacağız” dedi.

Yöre sakinleri, Ali Ağa’nın kavağının tarihi değeri bulunduğunu, tarihi malın da kıymetli olduğunu vurgulayarak, “Bu ağacı kesmek, yaralamak yasaktır. Kavak ağacının yaşını duyan turistler köyümüze geliyor. Bundan çok mutlu oluyoruz. Yaşını okuyanlar hayret ediyor ve ‘bu kadar zaman nasıl dayandı’ diyerek şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi