Gümüşhane’nin Şiran İlçesi Kırıntı köyü halkı, başıboş hayvanlar ile ilgili çalışma başlattı ve halktan yardım aldı.

Sosyal Medya Üzerinden oluşturdukları Kırıntı Hayvanseverler Grubu üzerinden köyde ve gurbette yaşayan köy halkından para toplayan vatandaşlar Sevgi-Vet Veterinerlik Hizmetleri firması ile anlaşarak köyde bulunan başıboş hayvanların toplatılıp, kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarını gerçekleştirdi.

Köyün değişik noktalarında yakalanan başıboş köpekler, firmaya ait sokak hayvanları kısırlaştırma mobil aracına getiriliyor. Köpeklere araç içerisindeki mobil ameliyathanede gerekli aşı, kayıt ve kısırlaştırma işlemleri yapılıp daha sonra alındıkları noktalara geri bırakılıyor.

Köyde bulunan bütün başıboş köpekler için kısırlaştırılma işlemi yapılırken örnek çalışma hakkında Gümüşkoza’ya açıklamalarda bulunan Kırıntı Köyü Muhtarı Hüseyin Bal, “Gümüşhane genelinde bütün köylerde sahipsiz hayvanlar ile ilgili büyük bir sıkıntı var. Bu konuda özellikle kış aylarında köyde kalan vatandaşlar tarafından şikâyetler söz konusuydu. Geçtiğimiz yıl benim kapımda yaklaşık 25 başıboş köpek vardı. Bu durumu gören köylülerimiz sosyal medya üzerinden bir grup oluşturdu. Öncelikle bu hayvanlara bir barınak bulmak için görüşmeler yaptık. Daha sonra hayvanların barınaklardaki durumunu göz önünde bulundurarak kısırlaştırma işleminin daha doğru olacağına karar verdik. Hayvanlara zarar vermeden yapılabilecek en iyi yöntemin bu olduğunu düşündük” ifadelerini kullandı.

Kısırlaştırma kararının ardından araştırmalar yaptıklarını dile getiren Bal, “Köylülerimiz bu konuda çok duyarlı. Her yıl aralarında topladıkları paralar ile yiyecek ve mama alıp köye gönderiyorlardı. Onlar aç kalmasın diye emek veriyorlardı. Bu yıl da böyle bir organizasyon ile hayvanları kısırlaştırma yoluna gittik. Yaz tatili için köye gelenlerden gurbetteki hemşehrilerimizden bağış topladık. Bu paralar ile birlikte İstanbul’da bir veteriner ekiple bağlantı kurduk. Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü mobil araçları ile köyümüze gelen 3 kişilik uzman ekip bir hafta geceli gündüzlü çalıştı” diye belirtti.

Bu operasyonlar kapsamında köpeklere kısırlaştırma, kuduz aşısı ve parazitsel bakım yapıldığını belirten Bal, “Köyden toplanan sokak hayvanları mobil kısırlaştırma aracına alınarak, gerekli aşı ve operasyonlardan geçirdik. Daha sonra hayvanlar 24 saat müşahede altında tutup doğal ortamlarına geri bırakıldı. Amacımız; sokak hayvanlarının yok etmek değil, kontrolsüz bir şekilde artan popülasyonunu dengede tutabilmek. Bu sayede sokak hayvanlarının da bir yaşam hakkının olduğunu göstermek, hem de halkla iç içe yaşayan bu hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak” dedi.

Editör: Haber Merkezi