Şiran Kaymakamı Ahmet Vezir Bacar’ın yanı sıra Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Şiran İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurtuluş Halep, Şiran Ziraat odası başkanı Turan Erdem, ilçe müdürleri ve üreticileri katıldı.

Adı Gümüşhane ile özdeşleşmiş elma için düzenlenen törende konuşan İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’de 2016 yılında ki elma üretiminin 3 Bin 580 dekar alanda, 4 Bin 092 ton olarak gerçekleştiğini söyledi.

“Kontrollü Üretim Gerekli”

Türkiye’nin daha fazla elma üretimine ihtiyacı olduğunu aktaran Birşen, “Üretirken de kontrollü üretmemiz gerekir. Biz buna Entegre İdari kontrol Sistemi diyoruz. Üretirken üretim planlanması yapmamız ve dengeli üretmemiz gerekir. Biz bununla ilgili bir ürün planlamamızı yaptık. Hangi havzamızda hangi ürünü üretmemiz gerektiğini tespit ettik ve desteklemelerimizi bunun üzerinden yürütüyoruz. Biz hangi ilçemizde neyi üreteceğimize neye destek vereceğimize bu noktada planlamasını yaptık, yapmak zorundayız” dedi.

“Hedef, Gelişi Güzel Değil, Sağlıklı Üretim”

Sağlıklı gıda üretiminin artık bütün dünyada önde gelen işlemlerden biri haline geldiğini kaydeden Birşen, “Gelişi güzel gıda üretimi değil de, sağlıklı gıda üretimi önemli olmaya başlamıştır. Ülkemizde de iyi tarım uygulamaları, organik gıda üretimi ve son zamanlarda da entegre mücadele üretim modeli, kendini göstermiş ve çatak programıyla entegre olmuştur” diye konuştu.

“Çevreye Özen Göstermemiz Gerekiyor”

Entegre mücadelenin; kültürel mücadele, biyolojik mücadele ve erken uyarı sistemleri ile yapılan uygulamalar olduğunu belirten Birşen, “Bunun yanında kültürel mücadele ve erken uyarı sistemleriyle yaptığımız uygulamalar bulunmaktadır. Üretim yaparken çevreye, ekolojiye ve çevre sistemlerini bozmamaya da özen göstermemiz gerekiyor. Çok önemli olan kimyasalları, ilaçları, gübreleri en az kullanarak en iyi ve en kaliteli ürünü üretmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Başarılı Çalışmalar Yürütüldü”

Güvenli gıda üretiminin yollarından biri olan entegre mücadelenin 2017 yılında Gümüşhane’de uygulandığına dikkat çeken Birşen, “Merkez, Şiran, Torul, Kelkit ve Köse ilçelerimizde Elma Entegre Mücadelesi Projesi 166 dekar alanda 29 çiftçimiz ile yapılıyor. Söz konusu çalışmalar Elma Entegre Mücadelesi şeklinde olup, mücadelenin yapıldığı bahçeler düzenli olarak teknik personelimiz tarafından kontrol edilmiş ve Tahmin ve Erken Uyarı istasyonumuzdan alınan veriler ve bahçelerimize kurulan tuzaklar değerlendirilerek çalışmalar başarılı bir şekilde yürütülmüştür” ifadelerini kullandı.

Şiran Kaymakamı Ahmet Vezir Bacar ise, entegre mücadelesinin önemine vurgu yaparak, hedeflerinin uygulamanın tüm üreticilere benimsetilerek geniş alanlara yayılması olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından 29 üreticiye protokol tarafından “Elma Entegre Mücadele Üretici Sertifikası” verilirken, elma hasadına başlandı.

Editör: Haber Merkezi