Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde tekstil fabrikası işçi arıyor. Maalesef istenen düzeyde başvuru olmuyor.

5 yıl önce Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, belediyeye iş, burs ya da yardım için başvuranlara istihdam sağlayarak, katkıda bulunmak amacıyla tekstil fabrikası kurmuştu.

Altıparmak, gazetemize yaptığı açıklamada, 2009 yerel seçimlerinin ardından göreve başladığında kendisinden iş, çocuğu için burs ve maddi yardım isteyen vatandaşların olduğunu belirterek, “Belediyenin parasal gücünü dikkate alarak burs ve para yardımı yerine bu kişilere iş olanağı sağlamak istedik. Bunun için de bir arayış içerisine girdik” ifadelerini kullandı.

KALICI İSTİHDAMI ÖNEMSEDİM

İlçede kalıcı bir istihdam yaratmak için arayışlarını sürdürdüklerini ifade eden Altıparmak: “Her şeyden önce 5-10 kişinin çalışacağı bir iş yeri değil geniş bir istihdamın sağlanması gerekiyordu. Yüzlerce insanın çalışacağı bir iş ortamı kurmak istedik. En iyi istihdamın tekstil sektöründe olacağına karar verdik ve arayışlarımızı o yöne yönlendirdik.” dedi.

DANİMARKALI FİRMA

Altıparmak, “Danimarkalı bir firmanın Türkiye’deki yöneticileriyle toplantılar yaptık. Kendilerine bazı imkanlar sunduk. Şu anda kurulu bulunan fabrikanın yerini istimlak ettik, yaklaşık bir milyon lira harcayarak fabrikayı kurduk. Firma da kurduğumuz fabrikaya makine ve teçhizatlarını yerleştirdi. Fabrikamızda yaklaşık o tarihlerde 100 genç çalışmaya başladı.Ancak şu anda çalışan sayımız 70’e kadar düştü” diye belirtti.

YURT DIŞINA İHRACAT

Fabrikanın kurulduğu ilk yıllarda tam kapasite ile çalışmaya başladığını anlatan Altıparmak, “Üretilen kadın ve çocuk giysileri, Danimarka, Almanya ve İngiltere’ye ihraç ediliyordu. Amacımız başta tüm Avrupa ülkeleri olmak üzere her ülkeye ihracat yapmaktı. Bu yönde gelen talepleri değerlendirdik. İlk yıllarda gerek ilçe merkezinden gerekse köylerden gelerek alışverişte bulunan çok sayıda müşterimiz oldu. Ancak şimdi Danimarkalı firma ile yurt dışına ihraç ediyorduk” diye belirtti.

HEDEF 500 KİŞİ

Fabrikada hedefin 500 kişi istihdam etmek olduğunu kaydeden Başkan Altıparmak, “Fabrikamızı tamamıyla istihdama yönelik olarak kurduk. İlk araştırmamda tekstil sektöründe 6 bin kişinin istihdam edildiğini öğrendim. İstihdamın en yüksek sağlandığı sektörün tekstil olduğunu görünce Şiran’da da neden olmasın dedim. Tekstil olayı işçi istihdamı açısından zengin bir sektör, onun için ya tutarsa diyerek çalışmaya başladık. Tutmamış olsaydı da bir kaybımız olmayacaktı. Ancak tuttu, çok memnunduk. O dönemin parasıyla bir milyon 200 bin lira harcama yaparak 2 bin 650 metre karelik kapalı alana fabrikamızı kurduk. Hedefimiz istihdam sayısını 500’e çıkarmaktır. Bunu başardığımız takdirde ilçemizde işsiz gencimiz kalmayacaktı.” Açıklamasında bulundu.

250 İşçi Arıyorum

Şiran Belediye Başkanı Altıparmak, fabrikanın iş yükünün her geçen yıl gelen talepler karşısında arttığını kaydederek, “Ancak şu anda fabrikamızda çalışan işçi sayımız 70’e düştü. Fabrikamızda çalışacak 250 bay bayan genç işçiye çalışma imkanı var. Bugün 100 kişi geliyorum dese hemen işe alacağız. Ancak yeterli başvuru yok. Yeter ki çalışmak istiyorum diye bize başvuruda bulunan olsun” dedi.

Editör: Haber Merkezi