Trabzon deyince neden ekmeğini unutamıyoruz? Hemen bilgi verelim Trabzon ekmeği tek ekmek olduğu için rahat taşınır ve ekşi maya kullanılarak yapıldığı için kendine has bir lezzeti vardır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler iyi kabarır, geç bayatlar. Pişirme süresi uzun olduğundan ve iyi piştiğinden dolayı yenildiğinde midede şişkinlik yapmaz. Kısaca anlatmak gerekirse Trabzon Ekmeği Karadenizin en kutsal ekmeğidir. Yeri evin başköşesidir. İnsana güven verir çünkü uzun müddet evin ekmek ihtiyacını karşılayacaktır. Maharet tarifte mi fırında mı bilinmez ama Karadenizlinin gönlüne taht kurmuştur.

 Bugün Trabzon ekmeğiyle başladık ama konu başlığımız: “Yiğitler Ekmek fırını Çukurçayır” zengin menüsüyle sıradışı bir fırın. Lezzetli ekmekleriyle hem göze hem gönle hitap eden maharetli ustalarımız. Dilerseniz biraz da menüden gidelim. Karadeniz Yağlısı, meşhur peynirli pide: Un, su, kuru maya, şeker, tuz, sıvıyağ hamuru için hazırlanır. Üzerine sürmek için bir yumurta, kolot peyniri ve kaşar peyniri rendesi. Afiyetle yiyelim.

Gelelim Vakfıkebir taş fırın ekmeğine; geçmişi fırını, pişirilmesi, şekeri, tadı ve bayatlamayan özelliği ile yalnızca Türkiye’de değil dünyada da eşi olmayan ve dilimle satılan tek ekmektir.

Yayla kültürü gereği hayvancılıkla uğraşan ve ilkbaharda yaylaya çıkan aileler 2-3 gün süren yayla yolculuğu yapmaktaydılar. Bunun doğal sonucu olarak 2-3 gün boyunca bayatlamayan ekmeğe duyulan ihtiyaç taş fırın ekmeği için icadına yol açmıştır. Yayla kültürünün hakim olduğu her yerde buna benzer ekmekler üretilmesine rağmen hiçbirisi Vakfıkebir taş fırın ekmeği kadar ihtiyacı karşılamamıştır.

Vakfıkebir ekmeğinin bir ağırlığı vardır. Trabzon Vakfıkebir ilçesi bu ekmekten dolayı meşhur olmuştur.

Evet, Yiğitler Ekmek Fırını, Servet Yiğit Karadeniz’in en meşhur ekmeklerini hazırlamak ve satışa sunmak sizin sanatınız.

Trabzon Çukurçayır ilçesine fırıncılık mesleğiyle katmış olduğunuz lezzet ve bereketten dolayı teşekkür ederiz.

Editör: Salih Zengin