Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme rakamlarının beklenin üzerinde yüzde 5 gelmesini değerlendiren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu bu büyüme oranının 2017 yılının bir toparlanma yılı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Suat Hacısalihoğlu, geçtiğimiz yılın kayıplarının 2017 yılında telefi edilmesi için alınan önlemlerin olumlu sonuçlarının açıklanan ilk çeyrek büyüme verilerini yansıdığını ifade etti. İş piyasalarına yönelik alınan kararların önemli olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu TOBB'un önderliğinde başlatılan nefes kredisinin piyasaların finansman ihtiyaçlarını karşılamada büyük rolü olduğunu kaydetti. Başkan Hacısalihoğlu, "Türkiye genelinde nefes kredisi piyasaların finansman ihtiyacının karşılanmasında faydası oldu. Yine hükümetimizin KOSGEB eliyle piyasalara sağladığı sıfır faizli finans desteklerinin payı da önemlidir. Bu ve benzeri finansman destelerinin olumlu etkilerinin ilimizde esnaf, tüccar ve KOBİ'lerimize büyük destek sağladığı aşikardır. İlk çeyrekteki yüzde 5 büyümenin 2.8'i yurtiçi, 2.2'si net ihracat rakamlarından gelmiştir. Bu demektir ki yurt içi taleplerin oluşmasına verilen desteklerin büyük katkısı olmuştur. Özellikle hükümetin mobilya ve beyaz eşya ürünlerinde KDV'leri düşürmesinin etkisi olduğu görülmektedir. Yine büyümeye etki eden net ihracat rakamlarının sürdürülebilir olması için ihracata desteklerin devam etmesi gerekmektedir. İhracata yapılacak olan destekler ülkemizdeki kapasite kullanım oranlarını artıracaktır. İlk çeyrekte gerçekleşen 11 milyar dolar yatarımın 7.6'sı portföy yatırımları, kalan 3.6 milyar doları doğrudan yatırımları kapsamaktadır. Yeniden ülkemizde sürdürülebilir bir büyüme hamlesi için olumlu gelen rakamlara etki eden destek ve teşvikler artarak devam edilmelidir. Bu olumlu hava ekonomimizde sürdürülebilir kılınması için önlemler uygulamaya koyulmalıdır" dedi.

2017 yılının ilk üç ayındaki büyümenin beklenilen üzerinde gelmesi bir tesadüf olmadığını vurgulayan Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'da ihracat rakamlarının da ilk üç ayda yüzleri güldürmüş olduğunu anımsattı. Hacısalihoğlu şöyle devam etti:

"Ekonomideki olumlu hava Trabzon'a da yansımıştır. Trabzon 2017 yılının ilk üç ayındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 oranında artış kaydederek 330 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. 2017 yılının geri kalan bölümlerinde de Türkiye ekonomisinin toparlanması devam edeceğini umuyoruz. Özel sektörün daha çok yurt dışı bağlantılara yönelmesi, ihracat ve istihdam başta olmak üzere üretim ve gelir düzeylerinin artışına vesile olacaktır."

Editör: Haber Merkezi