Çocuk dilenciler ile ilgili özellikle şehir merkezindeki esnaflar başta olmak üzere vatandaşların da yoğun şikâyeti üzerine Büyükşehir Belediyesi bir projeyle harekete geçti. Proje kapsamında Nisan ayında, Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında 'Misafir Çocuklar Merkezi İş Birliği' protokolü imzalanarak çalışmalar başlatıldı. Çoğunluğunu Suriyeli çocukların oluşturduğu dilenciler için Çamoba Mahallesi'nde bulunan eski bir okul binasını Misafir Çocuklar Merkezi olarak düzenletti. Dilenci çocuklar her sabah şehrin çeşitli yerlerinden toplanarak bu merkeze getirilmeye başlandı. Yemek başta olmak üzere bütün ihtiyaçları karşılanan çocuklar burada aynı zamanda uzman ekiplerce de eğitim görüyorlar.

Kısa sürede olumlu sonuç alınan projede, okul çağında olan ve dilencilik başta olmak üzere sokaklarda yer alan çocuklar tespit edilerek, getirildikleri merkezde; görevli sosyolog, sosyal hizmet uzmanı, rehberlik ve psikolojik danışmanlık uzmanları tarafından rehabilite edilmeye başlandı. Tüm günlerini merkezde geçiren çocuklar, TV izleme, oyun odası, kitap okuma ve boyama gibi çeşitli aktivitelerde de bulunuyor.

Merkeze getirilen aralarında 82'si Suriye uyruklu 209 kişiden 115’i rehabilite edildi. Diğerlerinin de rehabilite sürecinin devam ettiği bildirildi. İmzalanan protokol ve yürütülen çalışmalarla kentte dilencilik oranın da yüzde 60 azaldığı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi