Engellilere hitap eden Başkan Genç, Pazarkapı'da inşa edilen belediye hizmet binası kompleksi içinde, ilçede bulunan bütün engelli dernekleri ile şehit aileleri derneklerinin yer alacağı söyledi.Başkan Genç, "Engelli olmak hiç kimsenin elinde olan bir şey değil. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan özürlü tanımını literatürden kaldıran kişidir. Bunun gerçek tanımı özür değildir. Özür şahsa bağlı eksikliktir. Hayır efendim, bu şahsa bağlı bir eksiklik, özür olamaz. Bu tamamen bizi eşrefi mahlukat olarak yaratan Cenabı Allah'ın yaratılış takdirinin gereğidir. Ya da daha sonra kaza sonucu da olsa bu Cenabı Allah'ın takdiridir. O nedenle bu özür olamaz, ancak engel olabilir." dedi.

Toplantıya başta Trabzon İşitme ve Konuşma Engellileri Koruma Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Zihinsel ve Otistik Engelli Çocuklar Derneği, Tüm Engelliler Derneği, Down Sendromlular Trabzon Derneği, LÖSEV gibi 20 engelli derneğinin temsilcileri ve üyeleri katıldı.

"KOMŞU İLLERİN DERNEKLERİNE YER TAHSİSİ"

Engelli ve şehit aileleri derneklerine öncelik verdiklerine vurgu yapan Başkan Genç, "Değerli kardeşlerim kurulduğumuz andan itibaren 20 derneğimizin bir araya geldik. Biz kurulduğumuz andan itibaren bir taraftan kurulum çalışmalarını, altyapı çalışmalarını sürdürürken bir taraftan da eş zamanlı olarak belediyecilik hizmetlerimizi sürdürmenin gayreti içerisindeyiz. Bunları yaparken de büyük oranda sizlerin derneklerini ziyaret etme imkanı bulmuştum. Engellilerimizin toplumda karşılaştığı engelleri aşabilmeleri açısından ve bizim de onları aşabilmemiz açısından onların yaşamlarını idame ettirebilmeleri için birçok sorunlar olduğunu tespit etmiş ettik. Hala daha bu sorunlarımız var. Ama yavaş yavaş bunları çözüyoruz. Şu anda burada bulunan derneklerimizin lokallerinin oldukça yetersiz olduğunu tespit etmiş idim. Trabzon'da 1200 derneğimiz var. Bütün bunların taleplerinin altından kalkmak mümkün değil. Esasında biz iki derneğimize ayrımcılık yapmamız lazım. Ayrımcılık da değil de öncelik vermemiz lazım dedik. Bunlardan bir tanesi şehit aileleri dernekleridir. Biz huzurlu bir şekilde bu sofrayı paylaşabiliyorsak bu rahmeti rahmana ulaşan şehitlerimiz sayesindedir. Ve ikinci olarak sizlerin kullanacağı mekanları binamızın projesine koyduk. Yani oraya taşındığımızda hem sizinle hem de şehit ailelerimizle birlikte olacağız. Üçüncü sırada da şayet yer kalırsa, Trabzon'umuzda Gümüşhane, Rize, Giresun, Erzurum'dan gelen hemşerilerimiz var. Onların da burada kendi faaliyetleri var. Eğer yer kalırsa onlara bu mekanları tahsis edeceğiz." ifadelerine yer verdi.  

"ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞIYORSUNUZ"

Engelli derneklerinin çok zor şartlarda çalıştıklarına yakından şahit olduğunu ifade eden Başkan Genç, "Bugüne kadar fiziksel engelli derneklerimize önemli katkılar sağladık. Hem sponsor bulduk hem kendimizi destekledik. İlk başladığımızda Medikalpark bize araç ve gereç konusunda destek olmuştuk. İstiyoruz ki, bütün engelli derneklerimiz bu araç gereçlere ulaşsın ve sosyal hayata kavuşsun. Sizlerin zor şartlarda çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Bu nedenle sizlere daha iyi imkanlar sunalım istiyoruz. Bunların çalışmasını yaptık.  İnşallah da hayata geçireceğiz. Ve hayatını idame etme noktasında bir engelle karşılaşmasın. Kurslar açtık. Bunları devam ettiriyoruz. Engelli istihdamı konusunda da bazı kurumların yaptığını yapmıyoruz. Onlar engelli çalıştırmıyordu. Bunun karşılığında cezası neyse onu ödüyordu. Biz ise 4 tane engelli kardeşimizi hemen işe başlattık. Tabi, imkanlarımız zor bunun da bilinmesini istiyorum. Bu çalışmaları size lütuf olsun diye demiyorum. Bu bizim görevimizdir diye diyorum. Özellikle engelli kardeşlerimizin sporla buluşması adına önemli adımlar attık. Bireysel bazda da kardeşlerimizi destekliyoruz. Biz Ampute Futbol Takımı kurduk. Şu anda 1. ligde mücadele ediyor. Şu anda iyi gidiyorlar. İşitme Engelliler Derneği'nin de motivasyonunu, bu azmini değerlendirip Ömer Ayar'ı bünyemize devraldık. Şu anda işitme Engellilerimiz Ortahisar Belediyesi'nin bir takımı. Bizden bir engelli parkı talep edilmişti." dedi.  

ENGELLİ PARKI YAPILACAK

2 Nolu Erdoğdu Mahallesi'nde 1,5 dönümlük bir alanda engelli parkı oluşturacaklarının müjdesini veren Başkan Genç;  "Bugüne kadar yaptıklarımızı yaptık diye demiyorum. Bunların olması gerekiyordu. Bu vesileyle bir farkındalık oluşsun diye özellikle beyan etmek istiyorum. Bütün konuşmamın ötesinde bu sözümün kamuoyuma çıkmasını isterim. Zira engelli olmak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı şükranla, minnetle anmak istiyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan özürlü tanımını literatürden kaldıran kişidir. Bunun gerçek tanımı özür değildir. Özür şahsa bağlı eksikliktir. Hayır efendim, bu şahsa bağlı bir eksiklik, özür olamaz. Bu tamamen bizi eşrefi mahlukat olarak yaratan Cenabı Allah'ın yaratılış takdirinin gereğidir. Ya da daha sonra kaza sonucu da olsa bu Cenabı Allah'ın takdiridir. O nedenle bu özür olamaz ancak engel olabilir. O nedenle Cumhurbaşkanımız engelli tanımını getirmiştir. Bizden talep edilen engelli parkını 2 Nolu Erdoğdu Mahallesi'nde hayata geçireceğiz. İnşallah yakın zamanda bu da tamamlanacak. Ancak görüyoruz ki, bu zihniyet dönüşümüne rağmen Maraş Caddesi'ne yürürken görme engellilerine ayrılan sarı bandın üzerine araba park ediyoruz. Ben bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum. Biz de bu yaratılışla karşılaşabiliriz. Bütün engelli kardeşlerimize en azından toplumsal yaşamda bütün katkıları yaparken, bütün vatandaşlarımızdan bu konuda bir hassasiyet, hoşgörü göstermesini bekliyorum. Ve sizler adına ben kendilerine teşekkür ediyorum. Bütün çalışmalarımızı bakanlarımız, milletvekillerimiz ve bu hizmetlerin banisi Sayın Cumhurbaşkanımızla yapmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle buraya iştirak eden bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum ve hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum." diye konuştu.  

"ENGELLERİ BİRLİKTE ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

Son 15 yılda AK Parti iktidarları döneminde engelli algısının değiştiğini ve engellilerin her türlü sosyal, ekonomik ve kültürel faaliyetlerin içerisinde yer aldığını belirten Altunbaş, "Bu toplantılar çok önemli. Sizlerin yaşadığı sorunlara, sıkıntılara birebir şahit olmak ve bu konularda çözümler üretmek için buradayız. Bugüne kadar el ele vererek çok büyük hizmetler yaptık. Sizlerin sosyal hayata, kültürel hayata katılması için bütün imkanlarımızı seferber ettik. Diğer yandan da sizlerin istihdamı için birçok projeler yürüttük. Bunların en önemlisi de bence sizlerin istihdamıdır. Bu toplantılar sayesinde sizlerden elde ettiğimiz bilgileri Genel Merkezi'mize gönderiyoruz. Ve hükümetimiz de bu yönde kanunlar yaparak sizlerin yaşamını kolaylaştırıyor. Son 15 yılda yapılan çalışmalar sayesinde sizleri her alanda aktif olarak  yer alıyorsunuz. İstihdamdan tutun da sosyal, ekonomik ve kültürel faaliyetlere kadar. İnşallah bundan sonra da engelleri ortadan kaldırmak için birlikte birçok projeler, icraatlar yapacağız. Sizlerin sorunlarına büyük duyarlılık göstererek pek çok konuda yardımcı olan ve bu toplantıları ilk defa şehrimize icra edilmesine önayak olan Başkanımız Ahmet Metin Genç'e teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Söz alan engelli dernekleri temsilcileri ise başta fiziki mekan ihtiyaçlarının karşılanması olmak üzere Ortahisar Belediyesi'nin engellilere yönelik yapmış olduğu meslek edindirme kursları, araç-gereç yardımı ve sosyal ve kültürel etkinliklerden dolayı Başkan Genç'e teşekkür ettiler.

Editör: Haber Merkezi