Düzköy ilçesi Aykut Mahallesi'nde yaşayan TopHasan ve Şeref al kardeşler, 1970 yılında açtıkları çay ocağını anlatırken, her zaman eski eşyalara ilgilerinin olduğunu belirten konuşmasında, "Köyde, yıkılan eski evlerden çıkan mutfak eşyaları oluyordu. Biz topladık, zamanla insanlar da buraya getirmeye başladı. Daha sonra bunları çay ocağında sergilemeye başladık. Yıllar geçtikçe buranın varlığını bilen insanlar da tarihi ne bulduysa getirdiler ve bugünkü halini aldı." diye konuştu.

Toplanan eserleri çay ocağının duvarlarına asarak ziyaretçilerinin beğenisine sunan Topal kardeşlerin ilgisi, Trabzon Müze Müdürlüğü yetkililerinin de dikkatini çekti. Adına "köy müzesi" verilen çay ocağındaki araç ve gereçleri incelemek için bir süre önce mahalleye gelen yetkililer, tarihi eser niteliğindeki eşyaların tamamını numaralandırarak kayıt altına aldı.

Müzede çoğunun 1870 yılına ait eserler olduğunu söyleyen Topal, müzede en çok ilgi görenin 1925 yılından kalma Türk Hava Kurumuna ait statlara konulan kumbara olduğunu söyledi.

Topal, yaylada hayvancılık yapan köylülerin farklı ebatlarda top mermisi ve çeşitli silahlar bulduklarına söyleyerek, "Müzemizin bu halinden haberdar olan yetkililer buraya geldi ve incelemede bulundu. Burayı taşımak istediklerini söylediler, ancak köy halkı bunu istemeyince gerçekleşmedi. Daha sonra ise her eser kayıt altına alındı ve numaralandırıldı. Yaklaşık 300'ün üzerinde eşya, araç ve gereç var. Bundan sonra da bu müzeyi gelecek nesillere aktarabilirsek ne mutlu bize." Dedi.

Mahallede esnaf olan Aydın Topal ise müzeye gelenlerin çoğunun şaşırdığını, sosyal medya da yayınladıkları fotoğraf, video çekimleri sayesinde herkesin müze hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Trabzon'da "köy müzesi" şeklinde başka bir yerin bulunmadığını anlatan Topal, "Buranın unutulmamasını istiyoruz. Verilen bir emek var ve bunun karşılığı olarak da yerli ve yabancı turistlerin buraya gelerek tarihimizde nelerin var olduğunu görmelerini istiyoruz." Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi