Trabzon’da Sivil Toplum Kapasitesinin Geliştirilmesine Yönelik gerçekleştirilen 8 projeden biri olan ve Gümüşhaneliler Derneği tarafından sürdürülen “Trabzon’dan Gümüşhane’ ye yöresel tatlara yolculuk” adlı proje kapsamında Gümüşhane’nin yöresel tatları kayıt altına alınıyor.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un katılımıyla imzalan protokol ile başlanan proje kapsamında Gümüşhaneliler Derneği Proje grubu, bizzat Gümüşhane’ye gelerek farklı köylerde farklı lezzetleri keşfediyor.

Gümüşhane’ye ait 38 adet lezzeti köylü kadınlardan ve ustalardan öğrenmeye çalışan proje grubu, toplamda 16 ziyaretin gerçekleştirilecek olan proje ile Gümüşhane’nin kültürel değerlerinin yerinde görülmesi amacı ile kültürel ve turistik geziler düzenlenmesi, yöresel lezzetlerin tarihsel süreci ve yapımına ilişkin kaynak kitap ve tanıtım filmi hazırlanması, coğrafi özellik taşıyan ürünlerin tespit edilerek koruma altına alınması, işitme engelli katılımcıların sosyal hayatla bütünleşmesi ve iletişim becerilerinin arttırılması hedefleniyor.

Proje koordinatörü Çiğdem Yılmaz Karabulut liderliğinde Mayıs ayında Gümüşhane Uğurtaşı (İstavri) köyünde usta ellerden, su böreği, kete, dilberdudağı yapımını öğrenen grup hafta sonu ise Aktutan (Hayekse) köyüne giderek Patates Sarması, lor dolması, Patates boranisi, Pazı mıhlaması tatlarının yapımını öğrendi.

Gidilen köylerin tarihi ve kültürel güzelliklerinin de gezildiği ziyaretler, proje süresinin tamamlanacağı 2017 yılı sonuna kadar devam edecek.

Editör: Haber Merkezi