Puhu Kuşuna Yardım Eli

Torul İnkılap Köyünde bulunan kanadı kırık yavru puhu kuşu tedavi ediliyor.

Puhu Kuşuna Yardım Eli
banner237

İnkılap köyünde İbrahim Taşkın tarafından yol kenarında bulunan yaralı puhu kuşu yavrusu TEMA Vakfı Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Nesli tükenmekte olan bir tür olan Puhu kuşu yavrusunun Perşembe günü İbrahim Taşkın adlı köylü tarafından yol kenarında bulunduğunu ifade eden Oral, “Köylümüz kanadı kırık durumda olan yavru kuşu aldıktan sonra bana haber verdi. Cuma günü yetkililere haber verdik. Sonrada götürüp teslim ettik. Y3etkililer tarafından alınan kuş kurumun veterineri tarafından muayene edildi. İlk belirlemelere göre kanadının sinir uçlarında kırık var. Yaklaşık 6-7 aylık bir kuş ancak. Oldukça iri yapılı. Tedavisinin ardından bulduğumuz yerin yakınlarında doğaya bırakılacak ” dedi.

Baykuş ailesine mensup olan bu kuş türünün doğada bilinen bir düşmanları olmadığına dikkat çeken Oral, “İnsanoğlu hariç tabii. Ömürleri yaklaşık 20 yıl. Ben çocukken yine yaralı bir puhu kuşu yavrusu bulmuştum O çok daha küçüktü. Coğrafyamızda yerleşik yaşayan çok özel bir hayvan türü.  Ormanlık alanlar, dik yamaçlar, kayalıklar ve dağlarda yuvalanır. Turuncu veya altın sarısı parlak ve haşin bakışlı gözleri, büyük kanat açıklığı, çizgili siyah-kahverengi sırtları ve iri yapıları ile muhteşem bir güzelliğe sahipler.  Gece kuşudur, en çok şafakta alaca karanlıkta aktiftirler. Ana besini memeliler olup; tarla faresi, yılan, balık, kertenkele, kurbağa ve kuşları da avlarlar. O nedenle çiftçilerimiz tarafından sevilen bir türdür” diye konuştu.

Puhu Kuşu;

Gün boyunca tek veya çift olarak ağaçlarda, kayalarda tünekler. Gece görüşleri artar. Boyunlarını 270 dereceye kadar çevirebilmektedirler. Sessiz uçuş yaparlar, uzun mesafe uçuşlarda yumuşak kanat çırpışlarına süzülme hareketiyle ara verirler. Puhu kuşu eşi ile birlikte yaşar. Aralarında tam bir dayanışma vardır. Kuluçka süresinde de baba kuş anne kuşu besler. Yavrular büyüyüp yuvayı terk ettiklerinde eş bulup yeni yuva kurarlar. Genelde göç etmezler, bulundukları yerde yaşarlar. Yuvalarını kaya yarıkları, uçurum ve yamaçlara kurmayı tercih ederler. Örneğin Avrasya Puhuları Ayrupa’da 2000 metre,  Orta Asya ve Himalayalar’da ise 4500 metrelik yüksek alanlara yerleşmektedirler. Terkedilmiş yuvaları da kullandıkları gözlenmiştir.

Puhu Kuşunun Beden Ölçüleri:

Boy: 60-73 santimetre arasında değişmektedir. Ağırlık:  Dişiler 2,2 kilogram ila 4,2 kilogram arasında bir ağırlığa sahiptirler. Kanat Boyu 50 santimetreye varır. Kuyruk Boyu: 31 santimetreye kadar ulaşmaktadır.

Kuluçka ve Sonrası

Üreme erkek puhu kuşunun çiftleşme alanını küçük bir çukur kazarak dişiyi davet etmesi ile başlar

Dişi Puhu Kuşu 3 günde bir olmak üzere toplamda 6 yumurtaya kadar yumurtlama yapar ve kuluçka dönemi başlar. Kuluçka döneminde erkek kuş dişi kuşu sürekli besler ve 31-36 gün boyunca dişi kuş kuluçkada kalır. Yavrular yumurtadan çıkınca anne kuş tarafından 3 hafta beslenirler. Baba anneyi beslemeye devam eder. 3 haftadan sonra yavrular kendi kendilerine küçük parçaları yiyerek beslenirler. 52 günden sonra birkaç metrelik uçuşlar yapabilirler. 6 aya kadar ebeveyn bakımında kaldıktan sonra yuvayı terk ederler.

Popülasyon Durumu

Puhu Kuşu popülasyonunda 20.yy itibarıyla ciddi düşmeler yaşanmaktadır. Bu durum üzerinde; iş araçları ile yamaçların düzleştirilmesi gibi işlemler, dikenli teller, elektrik hatları, cıva zehirlemesi gibi insandan gelen faktörlerin etkisi büyüktür. Populasyonda azalmalar olmasına rağmen, bu düşmeler tehlikeli olarak kabul edilmemektedir. Şu an için halen daha geniş bir popülasyon mevcut. Avrupa’da 57.000 ila 114.000 tekil puhu kuşu bulunmaktadır. Bu da yaklaşık olarak dünyanın % 5-24’üne tekabül etmektedir. Bulunduğu ülkeler:

Afganistan; Almanya; Andora; Arnavutluk; Avusturya; Azerbaycan; Belçika; Beyaz Rusya; Bosna Hersek; Bulgaristan; Çek Cumhuriyeti, Çin; Danimarka; Ermenistan, Estonya; Filistin, Finlandiya; Fransa; Gürcistan;  Hırvatistan, Hindistan; Hollanda; Hong Kong; Irak, İran, İspanya; İsrail; İsveç; İsviçre;

İtalya; Japonya; Karabağ; Kazakistan; Kuzey Kore, Kırgızistan; Liechtenstein; Letonya,Lübnan; Lüksemburg, Makedonya; Macaristan; Moğolistan; Moldovya Özbekistan; Polonya; Portekiz; Romanya; Rusya; Sırbistan;  Slovakya; Slovenya; Suriye; Tacikistan; Türkiye; Ukrayna olup Türkmenistan’da puhu kuşu nesli tükenmiştir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER